Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει μεταξύ άλλων στα άρθρα που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, που θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 με την ψήφιση του νέου συνταγματικού χάρτη της χώρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκαν «των προοδευτικών προτάσεων τους που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την επιδίωξη της ΝΔ να επιβάλει την Μνημονιακή κανονικότητα χωρίς Μνημόνια» όπως υποστήριξαν.

«Φτάνουμε στην πρόταση για διορισμό Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλειοψηφία, να μετατρέψει τον πρόεδρο σε εκτελεστικό όργανο της εκάστοτε εξουσίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εν εκ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού αυτό, όπως τονίστηκε, απέχει πολύ από το να αποτελέσει βάση συμφωνίας, επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί συναινετική συνταγματική λύση.

«Δηλώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συγκλίσεις. Όμως αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο απέχει πολύ από το να αποτελέσει βάση συμφωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης για να συμπληρώσει:

«Υπάρχει πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζει η δεξιά του κ. Γεραπετρίτη το τι ποιεί η αριστερά του κ. Θεοδωρικάκου».

Δεν προβλέπεται ως συνταγματικός περιορισμός στην Αναθεώρηση η ύπαρξη πραγματικού δεσμού με την χώρα, ούτε προβλέπεται διαδικασία επικαιροποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Νοβάρτις ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η επιλογή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μη ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 συνιστά, όπως λέει, προφανή απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών των κομμάτων αυτών.

«Είναι το πιο χτυπητό και επικίνδυνο παράδειγμα για τους θεσμούς η άρνηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να μην αποδεχτούν την πρόταση μας. Είναι προσπάθειες να μην φτάσει η έρευνα της Νοβάρτις μέχρι τέλους», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Αυτό που επιδίωξαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην αναθεώρηση είναι να καταστήσουν συνταγματικά δεδομένο ότι η περίπτωση της δωροδοκίας δεν θα εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 86 και έτσι τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να διερευνήσουν όσες περιπτώσεις υπουργών και υφυπουργών έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ακόμα λόγο για προοδευτικές και συντηρητικές λύσεις που χωρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Είναι χαρακτηριστική η υποκρισία της κυβέρνησης που μόνο σε επίπεδο ρητορικής επιδεικνύει ευαισθησία. Όμως στην πραγματικότητα φέρνει συνταγματικούς νόμους που καταργούν βάναυσα ό,τι έχει κερδηθεί, όπως είναι οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η καθολική πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών αγαθών, όπως νερό και ρεύμα», ανέφερε η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr