Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη στη Σαγκάη-Το πρόγραμμα, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού (video)

Πολιτική αλλά και οικονομική διάσταση έχει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα. Σε μία περίοδο που ο πρωθυπουργός επιζητά την προσέλκυση επενδύσεων, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις παγκοσμίως η China International Import Expo (CIIE) 2019, που διοργανώνεται στην Σαγκάη, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανασυστήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, πραγματοποιώντας παράλληλα συνάντηση με τον πρόεδρο Xi Jinping.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην κινεζική πόλη, το πρωί της Δευτέρας (10.30) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης. Λίγο νωρίτερα θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια του ελληνοκινεζικού φόρουμ, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Cosco.

«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γραμματέα της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη ενώ θα έχει τετ α τετ μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας και τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός , ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην έκθεση της Σαγκάης, στη διάρκειά της οποίας έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών. Στην ελληνική αποστολή μάλιστα συμμετάσχουν περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις, που εκπροσωπούν διάφορους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Από την Σαγκάη για την ΕΡΤ, Γιάννης Τρουπής

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr