Κορoνοϊός: Στόχος η αποφυγή διασποράς μετά το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη-Έμφαση στην πρόληψη-«Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε»

Μετά τη διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, σε 38χρονη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο στόχος είναι, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η αποφυγή διασποράς του ιού.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή έγινε ιχνηλάτηση των επαφών της 38χρονης μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Οι άνθρωποι αυτοί ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών.

Όπως έγινε γνωστό, ειδικά συνεργεία προχώρησαν χθες στην απολύμανση χώρων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς το βράδυ της Δευτέρας η 38χρονη παραβρέθηκε για αρκετή ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Σήμερα θα γίνει προληπτική απολύμανση των χώρων σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Οσοι παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και οι δημοσιογράφοι, έχουν ενημερωθεί να είναι σε εγρήγορση.

Επίσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση το Δημοτικό Σχολείο που πηγαίνει το παιδάκι της 38χρονης θα παραμείνει κλειστό, σήμερα, για προληπτικούς λόγους και θα απολυμανθεί.

«Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα. Έλαχε να εκδηλωθεί στην πόλη μας το πρώτο κρούσμα του ιού και έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στα όποια μέτρα και στο βαθμό που μας αναλογούν. (…) Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται απολύτως υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σήμερα θα γίνουν στη συμπρωτεύουσα δράσεις ενημέρωσης των δημοτών και διανομή φυλλαδίων, ενώ έχουν αναβληθεί οι όποιες εκδηλώσεις και δράσεις για την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων.

Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες που επιστρέφουν από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας να επιτηρούν τις επόμενες μέρες την υγεία τους και «σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

«Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε»

Ψυχραιμία στους πολίτες συνέστησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκστρατεία για τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Το υπουργείο Υγείας έχει δημοσιοποιήσει βίντεο με οδηγίες για τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σε σχέση με τον κορονοϊό.

Ενημέρωση και συμβουλές για αυτοπροστασία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών Υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας αύριο, σήμερα ώρα 13:30.

www.ert.gr

Πηγή ert.gr