Η χθεσινή φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Facebook διόλου τυχαία ήταν. Τουναντίον, έχει πολύ ισχυρούς συμβολισμούς. Κυρίως διότι επιβεβαιώνει τα λόγια του πρωθυπουργού στη Βουλή: ότι δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής, αφού ειδικοί και… πολιτικοί τονίζουν διαρκώς ότι ο Απρίλης είναι ο δυσκολότερος μήνας.

Έτσι, υπό το πρίσμα και της – ούτως ή άλλως προεξοφλημένης – παράτασης του περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Τσιόδρα στέλνει δύο βασικά μηνύματα. Αφενός ότι η πανδημία θα κορυφωθεί και περνά στην κρισιμότερη φάση της, αφετέρου ότι η ετοιμότητα της κυβέρνησης εν όψει και του Πάσχα είναι δεδομένη.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει ήδη εισηγήσεις για την – επίσης προαναγγελθείσα – αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Συνομιλητής του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε στο newsit.gr ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να υπάρξει και νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν πρόκειται να γίνει για να ανακοινώσει ο ίδιος τα νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να επέλθει στο καλύτερο δυνατό σενάριο από το Μάιο και όχι νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση σταδιακά.
Ενδεικτική είναι η νέα ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο Facebook: «Τα στοιχεία που έχουμε τώρα αντανακλούν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. […] Τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δεν θα υπάρξει επαναφορά σε μερική κανονικότητα αν δεν διαφυλάξουμε ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».

Τα νέα μέτρα

Το πλαίσιο των νέων περιορισμών αφορά χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους τύπους μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί. Παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν πρόκειται να καταργηθεί η χειρόγραφη βεβαίωση, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, ήδη έχει προληπτικά ενεργήσει εν όψει Πάσχα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών… αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Επίσης, περαιτέρω μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου θεωρούνται δεδομένα για την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου (π.χ. μπλόκα στα διόδια) και θα απαγορευτεί το ψήσιμο αρνιών σε αυλές και δημόσιους χώρους. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρξουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ήδη η αεροπορική συγκοινωνία έχει συρρικνωθεί.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας και για τις εκκλησίες, καθώς το Σάββατο του Λαζάρου λήγει τυπικά ο περιορισμός που έχει τεθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες μετά την Κυριακή των Βαΐων κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται. Εκτιμάται πάντως πως εκτονωτικά μπορεί να λειτουργήσει η έτερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της (όπως ορίζει ο ακριβής εκκλησιαστικός όρος), δηλαδή στις 26 Μαΐου.

To άρθρο Κορονοϊός: Οι κρίσιμες μέρες έως το Πάσχα – Τα νέα μέτρα και τι θα γίνει με τις εκκλησίες δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .Πηγή:newsit.gr