Κορονοϊός: Μέτρα περιορισμού σε ΚΥΤ-Δομές-Ο Ν. Μηταράκης στην ΕΡΤ (video)

Σε ισχύ έχει τεθεί η απόφαση με την οποία επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των μεταναστών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας έως τις 21 Απριλίου, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κορονοϊού. Για το θέμα μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα κρούσμα, οι νεοεισερχόμενοι μένουν ξεχωριστά στα σημεία που εισήλθαν σε καραντίνα και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται και επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου», σημείωσε.

Όπως είπε υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για τις τοπικές κοινωνίες. «Έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές και έχουμε ενισχύσει και την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν, ώστε να καταλάβουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τον κορονοϊό».

Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών δομών, είπε ο Υπουργός. «Καταφέραμε τις κλειστές δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες σε 15 ημέρες, από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργικές. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες».

Είπε πως παραμένει “στον αέρα” το θέμα της Μόριας και της ΒΙΑΛ. «Είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους και στη Λέσβο και στη Χίο. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο τυγχάνει γενικής αποδοχής».

Όπως είπε γίνεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την υγειονομική θωράκιση αυτών των δομών. «Έχουμε δημιουργήσει περίμετρο, έχουμε οικίσκους, θα φέρουμε γιατρούς από την περιφέρεια και θα προσληφθεί έκτακτο προσωπικό ώστε ό,τι προκύψει στη δομή να εξετάζεται εκεί, όπως και το λίγο προσωπικό που εργάζεται εκεί», δήλωσε.

Πηγη ΕΡΤ, Συνέντευξη: Αντρ. Παρασκευοπούλου, Βίντεο: Χ. Γιαννοπούλου

www.ert.grΠηγή ert.gr