Κορονοϊός: Η φροντίδα για την τρίτη ηλικία-Σταματούν τα επισκεπτήρια στους οίκους ευγηρίας (video)

Τριάντα χιλιάδες ηλικιωμένοι φιλοξενούνται στα 200 δημόσια γηροκομεία στην Ελλάδα, όπου εργάζονται 20 χιλιάδες άνθρωποι. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην περάσει ο ιός στα ιδρύματα αυτά, καθώς θα είναι αδύνατο να ανακοπεί η μετάδοση της πανδημίας, με ολέθριες συνέπειες για τους ηλικιωμένους τροφίμους. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί εγκαίρως αυστηρά μέτρα καθώς απαγορεύονται οι επισκέψεις συγγενών, ενώ συνεχείς και εντατικοί είναι οι έλεγχοι στο προσωπικό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην προστασία της τρίτης ηλικίας στα γηροκομεία, με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «… ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός».

Τα επισκεπτήρια στα 200 γηροκομεία της Ελλάδας έχουν απαγορευτεί. Εάν νοσήσουν οι 30.000 ηλικιωμένοι που βρίσκονται στους οίκους ευγηρίας, το Εθνικό σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Προστατευτικός εξοπλισμός, τεστ και νοσοκομειακές αντιβιώσεις είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν στους οίκους ευγηρίας, όπως επισημαίνει ο Σ. Προσαλίκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Στο σχεδιασμό όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων είναι η δημιουργία ειδικών χώρων νοσηλείας για την περίθαλψη των ηλικιωμένων.

«Σκοπός μας να μείνουν οι ηλικιωμένοι εδώ όσο περισσότερο γίνεται. Ακόμα και για υποκείμενα νοσήματα να μη χρειαστεί να πάνε στα νοσοκομεία», αναφέρει ο Δ. Καμπανάρος, Ψυχολόγος – Γεροντολόγος, Ταμίας Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το δημοτικό γηροκομείο Λάρισας εδώ και ένα μήνα έχει κλείσει την πόρτα στους επισκέπτες και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εργαζομένους, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής κανένας από τους 85 ηλικιωμένους να μην έχει νοσήσει.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Δ. Σέκη

www.ert.grΠηγή ert.gr