Κορονοϊός: Η κατάσταση στα Βαλκάνια προκαλεί μεγάλη ανησυχία (video)

Έξαρση του κορονοϊού καταγράφεται στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες, με την Σερβία να κατέχει τα πρωτεία σε κρούσματα και θύματα. Άσχημα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Αλβανία, με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι σοβαρή, ενώ ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.

Στη Βουλγαρία μέσα σε ένα 24ωρο παρουσιάστηκαν 240 νέα κρούσματα και οι αρχές αποφάσισαν να λάβουν εκ νέου μέτρα. Κλείνουν τα μπαρ που δεν έχουν εσωτερικό χώρο, τα υπόλοιπα θα πρέπει να μειώσουν στο 50% την χωρητικότητά τους, ενώ απαγορεύεται πλέον η παρουσία θεατών σε αγώνες. Η Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε πως θα κάνει υποχρεωτικά τεστ σε ταξιδιώτες από τη Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία, χώρες στις οποίες παρουσιάζεται έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Στη Σερβία, υπό την πίεση των βίαιων διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακάλεσε την απόφαση για επιβολή τετραήμερου lockdown στο Βελιγράδι. Πάντως, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

«Σας υπόσχομαι ότι θα διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, παρά τις εγκληματικές, βίαιες επιθέσεις που μας έχουν σοκάρει όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Τη δεύτερη βραδιά των διαδηλώσεων, διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, όταν ο κόσμος επιχείρησε να εισβάλει στο κτήριο. Η οργή του κόσμου για τον τρόπο που η κυβέρνηση Βούτσιτς έχει χειριστεί το ξέσπασμα του κορονοϊού ξεχειλίζει καθώς εκτιμάται πως ήρε τα μέτρα πρόωρα για τις εκλογές και τώρα προσπαθεί να τα επιβάλει εκ νέου. Τα νέα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Με έφιππους αστυνομικούς και με δακρυγόνα οι αρχές επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση με τον κόσμο να διαφεύγει στους γύρω δρόμους.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες αστυνομικής βίας στο Βελιγράδι. Σε βίντεο αστυνομικοί καταγράφονται να χτυπούν στο κεφάλι με τα γκλομπ τρεις άνδρες που απλώς κάθονταν σε ένα παγκάκι.

Επιμέλεια: Zέτα Κονταξή

Πηγή: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Σερβία – κορονοϊός: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και περιορισμός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

Σερβία: Επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και το Νόβισαντ

www.ert.grΠηγή: ert.gr