Μόσιαλος

Απαντήσεις στα πιο… κρίσιμα ερωτήματα σε ό, τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δίνει ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μόσιαλος λύνει την απορία γιατί τα εμβόλια ετοιμάστηκαν τόσο γρήγορα, αλλά και γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα κάνουμε. Παράλληλα, σημειώνει πως τους επόμενους μήνες αναμένονται αποτελέσματα από ακόμα 10 εμβόλια κατά του ιού.

Αναλυτικά όσα γράφει:

«Πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι είχαμε αγωνία για το αν θα έχουμε εμβόλια κάποια στιγμή το 2021. Εγώ ήμουν από τους αισιόδοξους και είχα υποστηρίξει ότι θα ξέρουμε αν θα έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια εντός του 2020.
Τώρα έχουμε τρία εμβόλια και στους επόμενους μήνες θα γνωρίζουμε αν άλλα δέκα εμβόλια είναι και αποτελεσματικά και ασφαλή.

Click4more: Ο υπερτριπλάσιος δείκτης θετικότητας έφερε lockdown… ως το 2021! Η ακτινογραφία όσων είπαν Μητσοτάκης και Πέτσας

Είναι λογικό αρκετοί συμπατριώτες μας να έχουν ενστάσεις όσον αφορά στην ταχύτητα παραγωγής των εμβολίων. Εξήγησα ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους και κυρίως στη σημαντική χρηματοδότηση, στις συνέργειες κυβερνήσεων, πανεπιστημίων και βιομηχανίας και στο μεγάλο αριθμό εθελοντών στις κλινικές δοκιμές.
Είναι τα εμβόλια ασφαλή; Ναι. Γνωρίζουμε από τις κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna ότι 37 χιλιάδες εθελοντές πήραν τα εμβόλια και άλλοι τόσοι το εικονικό φάρμακο.
37 χιλιάδες είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Είναι σαν να εμβολιάστηκαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας.
Οι εταιρείες δεν ανέφεραν σημαντικές παρενέργειες στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Επίσης οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών στους εθελοντές. Ούτε αναφέρθηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των παρενεργειών.

Click4more: Κορονοϊός: Πατάνε… γκάζι στις ΗΠΑ – Εγκρίνεται μέχρι την Παρασκευή το εμβόλιο της Pfizer

Πάρα ταύτα κάποιες ανησυχίες παραμένουν. Και είναι λογικό. Πιστεύω ότι θα μειωθούν όταν τα εμβόλια πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επίσης μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Γιατί δεν σταματάμε να συλλέγουμε δεδομένα μετά την κατάθεση των στοιχείων των εταιρειών στις ρυθμιστικές αρχές.
Αύριο όμως αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία. Θα έχουμε επομένως περισσότερα στοιχεία από τη χορήγηση του εμβολίου σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς πολίτες άνω των 80 ετών αρχικά (συνολικά 3.2 εκατομμύρια Βρετανοί) πριν τα εμβόλια χορηγηθούν στη χώρα μας. Οι Άγγλοι είναι εξαιρετικά καλοί στη συλλογή και στην ανάλυση των δεδομένων».

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος

To άρθρο Κορονοϊός: «Είναι τα εμβόλια ασφαλή»; Ο Μόσιαλος απαντά κατηγορηματικά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr