Κομοτηνή: 26-8-2019 Ειδήσεις

Οικονομία –Ανάπτυξη
Εγκαίνια παρουσία του Α.Γεωργιάδη
Τα Εγκαίνια της Νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης και η παρουσίαση του Επενδυτικού Πλάνου του Ομίλου στις Σάπες Ροδόπης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου στις 11:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Υγεία
Εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου
Συνεχιζόμενη επιδείνωση παρουσιάζουν τα στοιχεία από την εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, όπου σημειώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Σύμφωνα με τη νεότερη Έκθεση στην Ξάνθη καταγράφονται 21 κρούσματα στους Δήμους Τοπείρου (8), Αβδήρων (7), Ξάνθης (6) ενώ 13 από τα περιστατικά παρουσιάζουν πιο βαριές εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Στη Ροδόπη κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Ίασμο και Αρριανά.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Ξάνθης
Ορκίστηκαν χθες ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και τα μέλη της νέας σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, στην αίθουσα του δημαρχείου της πόλης. Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ενώ ακολούθησαν ο θρησκευτικός και πολιτικός όρκος των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και οι υπογραφές του πρωτοκόλλου ορκωμοσίας.

Η απάντηση του Απόστολου Ιωάννου στο Δήμαρχο Σαπών
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» κ. Απόστολος Ιωάννου, απέστειλε στον νέο Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο επιστολή σχετικά με την πρόσκληση του Δημάρχου για συνδιοίκηση όλων των παρατάξεων από την 1η Σεπτεμβρίου. «Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση με γνώμονα το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας, επιτρέποντάς σου, χωρίς μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες εκ μέρους μας, να αναπτύξεις κάθε θετική πολιτική για τον τόπο, συμβάλλοντας όπου μπορούμε και με τις δικές μας δυνάμεις. Ταυτόχρονα σκοπεύουμε να είμαστε σε εγρήγορση για τον απαραίτητο έλεγχο και κριτική, σε συνδυασμό με προώθηση των δικών μας προτάσεων μας και ιδεών, ώστε να εξασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία ως θεμέλιο καλής διακυβέρνηση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Τελετή ορκωμοσίας στο δήμο Μαρωνείας Σαπών
Η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου και των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου και των κοινοτικών συμβουλίων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο υπαίθριο θέατρο Σαπών στις 19:30. Η τελετή είναι ανοιχτή για τους πολίτες.
Προσλήψεις 13 καθηγητών Φυσικής Αγωγής
Εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση η κατανομή Θέσεων για προσλήψεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.), με σκοπό την στελέχωση δήμων και περιφερειών και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) την περίοδο 2019-2020. Στη Ροδόπη για την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού Κομοτηνής θα προσληφθούν 13 γυμναστές Φυσικής Αγωγής.
Δήλωση του Οντέρ μουμίν
«Οι 4 ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου Ιάσμου θα επιλεγούν από τους δημότες του δήμου Ιάσμου» αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Ιάσμου κος Οντέρ Μουμίν. «Θα τιμηθούν μέλη του συνδυασμού μας, γυναίκες και επιστήμονες του τόπου μας. H πίστη μου στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας είναι απόλυτη» τονίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.
Εκτός σχολικών γευμάτων οι Σάπες
Την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων για την σχολική περίοδο 2019-2020 σε 1227 σχολεία σε όλη την Ελλάδα αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας,από αυτά τα 15 στο Νομό Ροδόπης . Με δήλωση του ο εκλεγμένος δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του γιατί κανένα σχολείο δεν ανήκει στις Σάπες. «Ίσως δεν έγινε γνωστό στο Κέντρο ότι ο δήμος -Μαρωνείας Σαπών είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από Πολλούς δήμους στη χώρα μας, έχει μεγάλη μετανάστευση κατοίκων, εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρα σχολική διαρροή, πολύ χαμηλούς δείκτες ευημερίας των κατοίκων και μεγάλο ποσοστό ευπαθών κοινωνικά ομάδων.» αναφέρει ο κος Χαριτόπουλος και σημειώνει « θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Παιδείας και στην Περιφερειακή διεύθυνση Παιδείας ΑΜΘ και θα διεκδικήσουμε δυναμικά κάτι που δικαιούται ο δήμος μας και από λάθος, κακή πληροφόρηση ή εκ παραδρομής δεν του αποδόθηκε .»

Σύσκεψη για την ομάδα του Ιάσμου προτείνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ηλίας Μπούκας
Την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων, φορέων, αιρετών, αρχών και κατοίκων με θέμα το μέλλον της ομάδας «Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου» προτείνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου κος Ηλίας Μπούκας μην κρύβοντας την ανησυχία του για το μέλλον της ομάδας, που ενώνει και εκπροσωπεί την περιοχή πολλά χρόνια τώρα. Μετά την άσχημη εξέλιξη της μη καθόδου της ομάδος στο κύπελλο με τον «Πανδραμαϊκο» μιλά για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μην συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής όπου κατάφερε, όπως σημειώνει, άξια να ανέβει.

ΔΠΘ
Ίδρυση συλλόγου αποφοίτων του ΔΠΘ
Ενόψει της ολοκλήρωσης των ενεργειών για την ίδρυση συλλόγου αποφοίτων του ΔΠΘ, η η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου, καλεί τους αποφοίτους τμημάτων του ΔΠΘ που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες ίδρυσης του συλλόγου, να προσέρχονται κατά το διάστημα από 9 έως 13 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες από 9.00 το πρωί έως 15.00 το μεσημέρι στο γραφείο της ΜΟΔΙΠ στο κτίριο της Πρυτανείας (Γραφείο 18 Πανεπιστημιούπολη) με την αστυνομική τους ταυτότητα και φωτοαντίγραφο του πτυχίου/διπλώματός τους, προκειμένου να υπογράψουν τις ιδρυτικές πράξεις ως μέλη του συλλόγου αποφοίτων ΔΠΘ.
Κοινωνία
Αρχαιολογικό θησαυρό βρήκε ένα ζευγάρι λουομένων
Έναν μικρό αρχαιολογικό θησαυρό βρήκε ένα ζευγάρι λουομένων στη θαλάσσια περιοχή των Αβδήρων. Πρόκειται για βυζαντινά πιθάρια σε καλή κατάσταση, τα οποία παρέδωσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων.

 

 

 

Τουρισμός
Ξενάγηση στη γεύση της Ξάνθης
Μια νέα θεματική ξενάγηση στην παλιά Ξάνθη στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2019, διοργανώνουν η ξεναγός Νατάσα Μιχαηλίδου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. Ποιά είναι για σας η γεύση της Ξάνθης; Είναι γλυκιά ή αλμυρή; Πώς συνδέεται με την ιστορία της πόλης, τα μνημεία και τους ανθρώπους της; Οι συμμετέχοντες εξερευνούν το παρελθόν και το παρόν της Ξάνθης μέσα από τη νέα θεματική ξενάγηση σχεδιασμένη από επαγγελματία ξεναγό και γαστρονόμο. Η διάρκεια της ξενάγησης είναι 1,5 ώρα και περιλαμβάνει δοκιμές εδεσμάτων. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται για οργανωμένες ομάδες καθημερινά καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών, κατόπιν συνεννόησης. Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 5 ευρώ Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 6976 478073 (Νατάσα Μιχαηλίδου, ξεναγός)
Μητρόπολη
Εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Αντάμωμα στο Νέο Σιδηροχώρι
Το 33ο Αντάμωμα Σαμακοβιτών διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου το Σάββατο 31 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού στις εννέα το βράδυ.Συμμετέχουν το χορευτικό τμήμα ενηλίκων και το παιδικό Νέου Σιδηροχωρίου με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Οδρύσες»
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Φανούριο Σάλπης και γλέντι στο χωριό
Πανηγυρικός Εσπερινός στη Χάρη του Αγίου Φανουρίου θα τελεστεί σήμερα στις επτά το απόγευμα στον οικισμό της Σάλπης. Κατόπιν στην πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι.
Ο πρίγκιπας Λεμόνης
Το Θέατρο του Βορρά παρουσιάζει το αγαπημένο μουσικό παραμύθι του Γ. Σακελλαρίδη «Ο πρίγκιπας Λεμόνης». Μια διαδραστική παράσταση, με τα πολυαγαπημένα τραγούδια του Πρίγκιπα Λεμόνη! Η παράσταση στην Κομοτηνή θα δοθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στο θερινό δημοτικό θέατρο
Ο Μίλτος Πασχαλίδης στην Κομοτηνή
Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία και έρχεται στην Κομοτηνή την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής.

Μεταφορά από την Κομοτηνή στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – photo: Άρης Ασπρούλης

Το «Dimokriteio Travel» σε συνεργασία με το «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο» διοργανώνει τη μεταφορά από την Κομοτηνή στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων – Καβάλα και πίσω για την συναυλία των Γιώργου Νταλάρα και Μίλτου Πασχαλίδη. Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ.
Λιμεναρχείο
Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα τεσσάρων (34) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε στο Θρακικό Πέλαγος πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα
Συνελήφθη προχθές (24-8-2019) το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 40χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ειδικότερα, στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς στην Κομοτηνή, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 40χρονο, διότι τον εντόπισαν να κατέχει και να διαθέτει προς πώληση 300 πακέτα τσιγάρων και 5 συσκευασίες καπνού συνολικού βάρους 250 γραμμαρίων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πακέτα λαθραίων τσιγάρων και οι συσκευασίες καπνού. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.
Αθλητικά
Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής
Τον Ερμή Λαγκαδά αντιμετωπίζει εκτός έδρας στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής μπάσκετ αντρών, ο ΓΑΣ Κομοτηνή στον βόρειο όμιλο στις 6 Οκτωβρίου. Την 2η Αγωνιστική, στις 13/10 ο ΓΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ υποδέχεται την ομάδα της ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.

Καιρός

Eurokinissi

Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

www.ert.grΠηγή ert.gr