Κομοτηνή: 24-7-2019 Ειδήσεις

Πολιτική
Σε ποιες Επιτροπές συμμετέχει ο Ε. Στυλιανίδης

Με απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης εκτός από πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος θα συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, Μορφωτικών υποθέσεων, Θεσμών και Διαφάνειας και στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που θα ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του Κοινοβουλίου. «Οι πολλαπλές ευθύνες που ανατίθενται στο Θρακιώτη πολιτικό επιβεβαιώνουν όχι μόνο την εμπιστοσύνη αλλά και την εκτίμηση της Ηγεσίας, στις γνώσεις, την ικανότητα και την εμπειρία του » αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή.
Τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη συνάντησε ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης
Τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη συνάντησε στο γραφείο του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης. Στην ατζέντα της συζήτησης, οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες του Ν. Ξάνθης από την πρόσφατη «θεομηνία», αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και της ευρύτερης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης, σε ότι αφορά τις ασύμφορες πλέον τιμές στο γάλα και στο κρέας. Παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα – προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς του Θρακικού Πελάγους με έμφαση στις ιχθυοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους (Μπουρού). Ο Υπουργός δέχθηκε να μελετήσει και να αξιολογήσει τις προτάσεις του κ. Τσιλιγγίρη, τονίζοντας πως οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ θα είναι σύντομες (ήδη τρέχουν) με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών αφενός, αλλά και των υπολοίπων κλάδων που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον μαρασμό.

Περιφέρεια
Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δήμου Ιάσμου και του Δασαρχείου Ροδόπης για την αντιπλημμυρική προστασία του Ιάσμου
Τον Δήμο Ιάσμου επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος όπου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Ισμέτ Καδή, συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να επιταχυνθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Στη σύσκεψη ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου: 1. Η Διεύθυνση Δασών να εκπονήσει μελέτη και να εκτελέσει το έργο της διευθέτησης του τμήματος του ρέματος «Αρνεμούσι» που βρίσκεται ανάντη και δίπλα στον οικισμό του Ιάσμου. 2. Ο Δήμος Ιάσμου να διερευνήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων υδάτων που βρίσκεται μέσα στον οικισμό. Στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι, σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, να υπάρχει ανάσχεση των υδάτων και των φερτών υλικών που μεταφέρονται μέσα στον οικισμό.

Συνεδριάζει το Περιφερειακό συμβούλιο
Συνεδριάζουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σήμερα στις επτά το απόγευμα στην Κομοτηνή.

 

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τιμήθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης από τον Δήμο Campulung Ρουμανίας
Τον Δήμο Campulung Ρουμανίας επισκέφθηκε αποστολή του Δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Ο Δήμαρχος Ξάνθης τιμήθηκε σε μια σεμνή τελετή από τον Δήμαρχο Campulung για την έως τώρα προσφορά του στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Δήμων. Οι σχέσεις των Δήμων Ξάνθης και Campulung έχουν ισχυροποιηθεί τα τελευταία πέντε έτη μέσω της συμμετοχής του Μουσικού Σχολείου Campulung στις εκδηλώσεις «Ξάνθη: Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» και μέσω επισκέψεων αποστολών εκατέρωθεν, με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία των δύο Δήμων.

 

Υγεία
Εφαρμογή αντικαπνιστικού Νόμου
Στην άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου προχωρά η Κυβέρνηση. Στόχος της είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Απαγορεύεται το κάπνισμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, κλπ. Για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Επέτειοι
Επέτειο μνήμης για την Κύπρο
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης θέλοντας να τιμήσει τους ηρωικούς νεκρούς μας και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στο νησί και του άφρονος πραξικοπήματος της Χούντας τέλεσε μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στα Άβδηρα, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ και συλλειτουργού ιερέως και τρισάγιο στο μνημείο στο Άλσος Αγνοουμένων της Κύπρου που ο σύλλογος Κυπρίων ίδρυσε στα Άβδηρα.

Μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ
Μνημόσυνο για τα 24 χρόνια από το θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ θα τελεστεί σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στην Κομοτηνή με προσευχή στον τάφο του εκλιπόντος και χαιρετισμό από τα μέλη της οικογένειάς του. Στις 7.00 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του μειονοτικού κόμματος DEB θα δοθεί γεύμα.
ΔΠΘ
Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης για το άσυλο
Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης καλεί τους φοιτητές σε αγωνιστική ετοιμότητα επαγρύπνηση για την υπεράσπιση του ασύλου. «Καλούμε και τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους με κάθε τρόπο να βάλουν φρένο στα σχέδια κατάργησης του ασύλου, που με τις απειλές Μητσοτάκη και τις δηλώσεις άλλων πανεπιστημιακών παραγόντων, οξύνονται για μια ακόμη φορά.» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα σημειώνεται ότι στηρίζουν την κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων για την υπεράσπιση του ασύλου στα Προπύλαια, την Τρίτη 23 Ιούλη στις 19.30.
Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο σεβασμιότατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μικρού Κρανοβουνίου. Το Σάββατο το πρωί 27 Ιουλίου ο Σεβασμιότατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος , όπου κατά την διανομή του αντιδώρου θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού.

 

Πολιτισμός
Ένα τραγούδι για το Μάτι
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα τραγικά εκείνα γεγονότα στο Μάτι ο Γιάννης Κουλαουζίδης, μουσικός, μέλος στρατιωτικής μπάντας, και ο Χρήστος Παπαζιάκας, δημιούργησαν ένα τραγούδι, που μιλάει για τις ανθρώπινες ζωές που όπως σωστά αναφέρουν «έφυγαν άδικα». Όπως τόνισε ο Γιάννης Κουλαουζίδης το τραγούδι αυτό αφιερώνεται στη μνήμη όσων άδικα χάθηκαν «στις ψυχές που έσβησαν και δεν είναι πια μαζί μας». Τους στίχους του τραγουδιού «Ντροπές» έγραψε ο Χρήστος Παπαζιάκας, ενώ ο Γιάννης Κουλαουζίδης τη μουσική . «Όλη η χώρα μου πονάει από πληγές» τραγουδά ο Γιάννης και υπογράφει την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Στο μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Χαλατζίδης.
Οι μουσικές της Θράκης
Ομιλία του Χάρρη Σαρρή με τίτλο: Οι μουσικές της Θράκης μέσα από την ματιά των μουσικών δικτύων, διοργανώνει αύτο το Σάββατο 27/7 στις 20:30 στον πολυχώρο του μουσείου το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

 

Μικρός Διάκοσμος του Γιάννη Βουλτσίδη
Ξεκινούν το Σάββατο 27 Ιουλίου στις εννέα το βράδυ οι εκδηλώσεις στον Μικρό Διάκοσμο στην παραλία του Ιμέρου με προβολή ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βουλτσίδη με θέμα το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Στις συνέχεια ο αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος θα παρουσιάσει ποιήματα από το νέο του βιβλίο «Επιγράμματα». Η πρώτη βραδιά των εκδηλώσεων θα κλείσει με ζωντανή μουσική από τον Γιάννη Βουλτσίδη και τον ταμπουρά του με τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Ανακρέοντα και μετάφραση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

 

 

Αστυνομικό δελτίο
Κρίθηκαν οι Υποστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας
Υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και έκρινε τους (20) Υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσά τους έκρινε διατηρητέο τον Υποστράτηγο Νικόλαο Μενεξίδη.

Eurokinissi

Καιρός την Τετάρτη: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός αλλά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ανατολικά θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και κυρίως στα ορεινά μικρής διάρκειας καταιγίδες.

www.ert.grΠηγή: ert.gr