Κομοτηνή: Στέκονται δίπλα στην Καινοτομία και  την Ευρεσιτεχνία

Η λειτουργία του Γραφείου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) στην Ξάνθη, θα ακολουθήσει αυτό της Κομοτηνής, εγκαινιάστηκε σήμερα. «Αυτά τα πράγματα θέλουν πολύ δουλειά, επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες, οι οποίες σίγουρα εμφανίζονται στο δρόμο σου» δηλώνει με ικανοποίηση και γνώση  η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, αρμόδια αντιπρύτανης του ΔΠΘ, που εργάστηκε με τους συνεργάτες της σκληρά γι αυτό το πρώτο Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού.

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου στο πλευρό του υφυπουργού κ. Γιαννακίδη

Υποστηρίζονται δράσεις καινοτομίας στην Περιφέρεια
«Κάνει μια προσπάθεια- κι αυτό αποτελεί μέρος και του δικού μας Στρατηγικού Σχεδιασμού- να υποστηρίξει δράσεις καινοτομίας στην Περιφέρεια. Θα έρθουν σε επαφή οι επιχειρήσεις, ο παραγωγικός ιστός της χώρας με τα ερευνητικά κέντρα και την ερευνητική παραγωγή, όπως αυτή υλοποιείται, είτε στο χώρο του Πανεπιστημίου, είτε στο χώρο των ερευνητικών κέντρων.» δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τα σημερινά εγκαίνια που έγιναν παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας, του κου Στάθη Γιαννακίδη.
«Το ΔΠΘ πρωτοστάτησε κι αυτό είναι το πρώτο βήμα στον Στρατηγικό Σχεδιασμό στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα και φυσικό , αλλά και λειτουργικό περιβάλλον, όπου θα παρέχονται οι ευκαιρίες , στους δικούς μας ανθρώπους, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, στους φοιτητές αλλά και στους συναδέλφους ,να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους , τα προϊόντα που προκύπτουν από την δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να φέρουν στην κοινωνία ένα καινοτόμο προϊόν, μια καινοτόμα ιδέα, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν την ικανότητα να σταθεί και επιχειρηματικά και να προσφέρουν έτσι στην ανάπτυξη της χώρας μας.» ανέφερε η κα Μιχαλοπούλου.
« Η λειτουργία του γραφείου στην Κομοτηνή θα συμβάλει στην πληρέστερη κάλυψη όλης της Περιφέρειας»
Η δραστήρια αντιπρύτανης μίλησε για ένα γραφείο, μια περιφερειακή βιβλιοθήκη, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με τον ΟΒΙ να παρέχει τον άνθρωπο-υπάλληλο, που θα εργάζεται στο χώρο αυτό, παρέχοντας πληροφόρηση- ενημέρωση , όλες τις μέρες της εβδομάδας . Ενώ κάθε Τετάρτη η υπάλληλος θα επισκέπτεται επιχειρήσεις εκτός γραφείου , θα έρχεται σε επαφή με φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα ενδιαφέρονται και θα χρειάζονται, ίσως, περισσότερες πληροφορίες από τον χώρο παραγωγής για να είναι πιο αποτελεσματική αυτή η δουλειά. «Αυτή η επίσκεψη θα γίνεται σε όλη την Περιφέρεια» σημείωσε η κα Μιχαλοπούλου εξηγώντας πως « η λειτουργία του γραφείου στην Κομοτηνή θα συμβάλει στην πληρέστερη κάλυψη όλης της Περιφέρειας και των πέντε νομών.»
Διπλώματα ευρεσιτεχνίας , πατέντες, κατοχύρωση Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όλες αυτές οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη είναι τα «κομμάτια» εκείνα που θα προωθήσει αυτό το περιφερειακό γραφείο.
Σύντομα θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων
«Για μένα είναι το πρώτο βήμα, το ουσιαστικό βήμα κι εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια μας γι αυτό. Ελπίζω σε κάποιους μήνες και μετά, αυτό το γραφείο ουσιαστικά να λειτουργήσει μέσα στο χώρο της θερμοκοιτίδας των νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι μια δράση που θα χρηματοδοτήσει η περιφέρειας μας και θα έχει έδρα και αυτή την Ξάνθη.» τόνισε η αντιπρύτανης. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχουν ήδη υποβάλει μια πρόταση για να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ένα λειτουργικό χώρο , ο οποίος θα στηρίζει την προώθηση, την μετατροπή της ερευνητικής δραστηριότητας σε επιχειρηματική δραστηριότητα . «Τουλάχιστον στα πρώτα βήματα, σε ένα διάστημα έξι μηνών, θα μπορούσε να δοθεί ένα πλαίσιο» δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου. Επίσης, εξήγησε πως αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Γραφείου του ΟΒΙ αφορά το στόχο του ΔΠΘ που δεν είναι άλλο για το άνοιγμα στην κοινωνία. « Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο που δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο μας αλλά όλη την ερευνητική κι ακαδημαϊκή κοινότητα κι έχει να κάνει με το εξής: Οι προσπάθειες αυτές για να πετύχουν πρέπει να δώσουν και ως φυσικός χώρος, αλλά και ως λειτουργία την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συν -δημιουργήσουν νέα γνώση. Δεν είναι απλά βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, αλλά και ότι δημιουργούμε, παράγουμε μαζί. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ερευνητική δραστηριότητα έχουν τέτοιους στόχους και προβληματισμούς, από τα Επιμελητήρια όλης της Περιφέρειας μας, από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Θράκης, τα άλλα δύο Ερευνητικά Κέντρα, που είναι στην Περιφέρειά μας κι έχουμε ήδη υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την Θερμοκοιτίδα. Οι θεσμοί οφείλουν να συνεργάζονται και να κάνουν ό,τι καλύτερο είναι εφικτό.»
Κάλεσμα για συλλογική δουλειά
Τέλος, η κα αντιπρύτανης δεν παραλείπει να απευθύνει μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους για να διερευνήσουν όλοι μαζί από κοινού και να στραφούν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου οι νέοι επιχειρηματίες (όχι απαραίτητα νέοι ηλικιακά) να βρουν ένα στήριγμα για να αναπτύξουν παραπάνω την δραστηριότητά τους συνδυάζοντας τα ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από την παραγόμενη έρευνα στην περιοχή μας.
Φώτο: ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.grΠηγή ert.gr