Με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις του Νοεμβρίου «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% όταν τον Νοέμβριο είχε προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,1%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία.

Αντίθετα, για το 2022, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, τοποθετώντας το ρυθμό αύξησης στο 4,9%, από 5,2% το Νοέμβριο. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός 3,5% έναντι 3,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Η σημαντική άνοδος των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν οι δύο παράμετροι που τροφοδότησαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού, μετά και τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, καθώς συνέβαλλε στο να περιοριστούν οι «ζημιές» λόγω της πανδημίας. Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει και η βιομηχανική παραγωγή.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον και τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι περιόρισαν τον ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αν και προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επιπλέον η Κομισιόν εκτιμά ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα δώσει περαιτέρω ορμή στην στις επενδύσεις και κατά συνέπεια και στην ελληνική οικονομία. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και ο τουρισμός να ανακάμψει περαιτέρω για να ανακτήσει στο τέλος του 2023το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί σημαντικά, στο 3,1% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), από 1% που προέβλεπε το Φθινόπωρο ενώ το 2023 η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να ανέλθει στο 1,1% από 0,4%. Κύρια αιτία της προς τα πάνω αναθεώρησης του δείκτη είναι το αισθητά αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επηρεάζει τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Ως προς τις μισθολογικές πιέσεις μέχρι στιγμής παρέμειναν περιορισμένες.

Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία παραμένει ο άγνωστος «χ» που είναι η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία του τουρισμού.

Επιπλέον, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ βασίζεται στην υπόθεση περιορισμένου αντίκτυπου στην παραγωγή από την «αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των ροών» λόγω της ανόδου τιμών στην παραγωγή/εισαγωγές

Θετικά κρίνεται από την Κομισιόν η σημαντική αύξηση των καταθέσεων η οποία θα αποτυπωθεί σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr