Η συμμαχία της αριστεράς σημείωσε ιστορική επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Κολομβία, σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, έπειτα από την καταμέτρηση του 93% και πλέον των ψηφοδελτίων.

Η «Ιστορική Συμφωνία» (Pacto Histórico), η κυριότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην απερχόμενη δεξιά κυβέρνηση, καταλαμβάνει 17 έδρες από τις 102 της Γερουσίας, αναδεικνύεται δηλαδή μεγαλύτερο κόμμα στο σώμα, με το 14,52% των ψήφων, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παραδοσιακές παρατάξεις, συντηρητικές και φιλελεύθερες.

Στη Βουλή, η συμμαχία της αριστεράς της οποίας ηγείται ο Γουστάβο Πέτρο οδεύει να καταλάβει 25 έδρες από τις 165, στη δεύτερη θέση πίσω από το Φιλελεύθερο Κόμμα (32), όμως στήθος με στήθος με τους συντηρητικούς και με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Το «Δημοκρατικό Κέντρο», το δεξιό κόμμα που ασκεί την εξουσία, που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές, το 2018, τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Γερουσία, οδεύει να υποστεί βαριά ήττα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση σε αυτή την αναμέτρηση και την τέταρτη στη Βουλή.

«Η Ιστορική Συμφωνία εξασφάλισε τα καλύτερα αποτελέσματα της προοδευτικής παράταξης στην ιστορία της δημοκρατίας της Κολομβίας», συνόψισε με ικανοποίηση ο ηγέτης της, ο οποίος κέρδισε αναδείχθηκε θριαμβευτής επίσης χθες στην εσωκομματική διαδικασία σε εθνική κλίμακα και θα είναι όπως αναμενόταν υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου.

Ο κ. Πέτρο εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση πως «οδεύουμε να κερδίσουμε την προεδρία από τον πρώτο γύρο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr