«Κλικ» στο κινητό και ήρθε το πιστοποιητικό – Έτοιμο το app του gov.gr – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Και στα κινητά μας τηλέφωνα, με τη χρήση ειδικής εφαρμογής (app), θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε από την επόμενη εβδομάδα τις υπηρεσίες του gov.gr για πιστοποιητικά, έγγραφα και άλλες συναλλαγές με το Δημόσιο.

 Όπως είπε κατά το χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Digital Economy Forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι σύντομα η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, που ξεκίνησε τη λειτουργία της από το Μάρτιο κι αποτελεί «θεμέλιο» της δημόσιας διοίκησης, απαριθμώντας 724 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να φτάσει τις 1.000.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το gov.gr μέχρι τώρα έχει δεχτεί 7 εκατομμύρια επισκέψεις, εξέδωσε 772.000 ψηφιακά έγγραφα, ενώ διεκπεραίωσε 6,6 εκατομμύρια άυλες συνταγές και ακόμη 2,3 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά κι αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο πλέον οι υπηρεσίες του Δημοσίου επικοινωνούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους ή απευθείας με τον πολίτη. «Στόχος μας είναι το gov.gr να εμπλουτίζεται διαρκώς, όλο και με περισσότερες υπηρεσίες. Ώστε να μετατραπεί, τελικά, στον μόνο ψηφιακό δίαυλο επαφής του κράτους και του πολίτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στη χρήση του gov.gr για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού: «Ο καθολικός εμβολιασμός αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία μας, για την ανάκτηση της ελευθερίας και της ευημερίας. Και θα απαιτούσε πολύ περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αν δεν διαθέταμε τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναλάβουν ρόλο από το κλείσιμο ενός ραντεβού μέχρι την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών και την πιστοποίησή τους. Η τεχνολογία έτσι, χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέπεται σε σημαντικό μοχλό άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί η πανδημία και οδηγεί σε μία δημοκρατική και συνεκτική κοινωνία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη για την ψηφιακή μετάβαση, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο, αλλά και κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου, όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην Ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία σημειώνω ότι περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μέρος αυτού του εθνικού σχεδιασμού έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ελλάδα. Και σύντομα θα κυρωθεί και από τη Βουλή η Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια».

Επίσης, τόνισε ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις, με την προσδοκία «κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο». Ακόμη, ανέφερε ότι προχωρά με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Αλλά και η ειδική μέριμνα για την ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που θα ενισχύσουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης, ασχέτως μεγέθους. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «η τεχνολογία μετατρέπει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων από αδυναμία σε πλεονέκτημα. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Βλέπουμε, άλλωστε, τις λύσεις που βρίσκουμε για τη λειτουργία του εμπορίου σε συνθήκες πανδημίας χάρη σε ψηφιακές εφαρμογές, όπως το click-away».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η λειτουργία του ταμείου «Φαιστός», με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία. «Πρόκειται για πρωτοβουλίες που συνθέτουν ένα εξαιρετικά γόνιμο περιβάλλον για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής. Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα», κατέληξε, επισημαίνοντας εξάλλου ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – το οποίο έχει αποσπάσει εύσημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους – είναι «το βασικό όχημα για να διανύσουμε γρήγορα την απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες. Αλλά και το πεδίο για να αναπτυχθούν στην πατρίδα μας πρωτοπόρες εφαρμογές, που θα δημιουργούνται εδώ, από ελληνικά μυαλά και ελληνικά χέρια. Όλα αυτά, βοηθούν την Ελλάδα να γίνει προορισμός επενδύσεων και εργατών γνώσης, όπως ήδη φαίνεται από τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, της CISCO, της Pfizer στη Θεσσαλονίκη».

To άρθρο «Κλικ» στο κινητό και ήρθε το πιστοποιητικό – Έτοιμο το app του gov.gr – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr