«Κλικ Ζωής»: Μια καινοτόμα ψηφιακή υπηρεσία μέριμνας ηλικιωμένων

Περισσότερα από 2.500 άτομα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Κλικ Ζωής», πρόγραμμα αυτόνομης και ασφαλούς διαβίωσης ηλικιωμένων άνω των 60 ετών που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βασική υπηρεσία που προσφέρει είναι η δυνατότητα κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο με το πάτημα του κουμπιού πανικού. Το κουμπί μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του ηλικιωμένου ή να το φοράει πάνω του σε βραχιολάκι ή περιδέραιο.

Η διαχείριση του περιστατικού ακολουθεί ένα πρωτόκολλο. Ειδοποιείται πρώτα ένα συγγενικό πρόσωπο του ηλικιωμένου και όποτε κριθεί απαραίτητο η αστυνομία, το ΕΚΑΒ ή η Πυροσβεστική.

Στη διάρκεια λειτουργίας του το «Κλικ Ζωής» έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 3 μήνες του 2020, περίοδο περιορισμού λόγω πανδημίας, η υπηρεσία δέχθηκε 968 κλήσεις για επείγον περιστατικό, εκ των οποίων οι 245 πραγματοποιήθηκαν από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη χρηματόδοτηση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, οι υπηρεσίες του «Κλικ Ζωής» μπορούν να προσφερθούν δωρεάν σε 3.000 ηλικιωμένους για τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα έχουν εγγραφεί 2.500 άτομα. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στο 210 7004635 και στην ιστοσελίδα

Μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που ανέπτυξε το λογισμικό του προγράμματος, «Gnomon Informatics» Κωστής Καγγελίδης ανέφερε πως πρόκειται για μια καινοτόμα ψηφιακή υπηρεσία μέριμνας και ιατρικής φροντίδας η οποία όπως σημείωσε πολλαπλασιάζει αυτόματα τον αριθμό των κοινωνικών δομών των δήμων και των περιφερειών της χώρας.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.grΠηγή ert.gr