Τους όρους χορήγησης του ανανεωμένου fuel pass που θα καλύψει πάνω από 2,5 εκατομμύρια οδηγούς για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών. Εν τω μεταξύ αποκλιμάκωση στις τιμές της αμόλυβδης, ύστερα από ένα πολυήμερο ράλι ανόδου που έφερε τη μέση πανελλαδική τιμή πάνω από τα 2,4 ευρώ το λίτρο, περιμένουν οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Σε προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αναμένεται να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων για τα καύσιμα, ενώ είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και την Τρίτη ή την Τετάρτη.

O στόχος είναι όλα τα προωθούμενα μέτρα και για τα καύσιμα και για το ρεύμα να ενεργοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου με το που θα μπούμε δηλαδή στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Έτσι, αρχές Ιουλίου θα έχουμε και την καταβολή των αναδρομικών για το ρεύμα, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ του power pass και τα χρήματα του νέου fuel pass. Από Ιούλιο, θα ενεργοποιηθεί και ο νέος μηχανισμός για την επιδότηση του ρεύματος που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα ανέλθει στα 60-65 ευρώ και τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν όσους έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καύσιμα. Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.

Τέλος, το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Παράλληλα, μαζική είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδρομικής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πλατφόρμα Power Pass ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ενώ εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια και το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης και μετά τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο μπαίνει πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 ανοίγει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 50%.

Ο φόβος της ύφεσης αποκλιμακώνει τις τιμές

H μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης παραμένει πάνω από τα 2,4 ευρώ το λίτρο και οι οδηγοί περιορίζουν τις μετακινήσεις με το ΙΧ.

Διαπιστώνουμε ειδικά τις αργίες μια μείωση της τάξεως του 25-30% στις πωλήσεις μας” τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Ωστόσο, η τιμή χονδρικής της αμόλυβδης υποχώρησε κατά 4 λεπτά το λίτρο τα τελευταία 24ωρα, ενώ νέες μειώσεις αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας.

Η αποκλιμάκωση των τιμών θα ξεκινήσει πάντως από πολύ υψηλά: Στα 2,4 ευρώ η μέση τιμή της Αττικής, ενώ η Τήνος είναι στα 2,68, η Αμοργός στα 2,79 και η Μήλος με την Σχοινούσα στα 2,84.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr