Σε μορφή εικονικής περιήγησης είναι πλέον διαθέσιμη η έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» -δανεισμένο από στίχο που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος εξόριστος στη Μακρόνησο- και με θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες.

Η λειτουργία της έκθεσης στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), που εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου, ανεστάλη λόγω του κορονοϊού, όπως κι όλες οι μαζικές εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Έτσι πλέον το ΚΚΕ την διαθέτει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εικονική περιήγηση, όπου ο χρήστης μπορεί να δει άνετα όποιο έργο θέλει στην έκθεση, και πατώντας πάνω σε αυτό να δει τις επιπλέον πληροφορίες.«Η έκθεση αποτελεί γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα σωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Πατήστε εδώ για να δείτε την έκθεση

Έργα που εκτίθενται μετά από πολλά χρόνια

Κάποια από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά ή μετά από πολλά χρόνια. Εκτίθενται 257 εικαστικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε μια περίοδο 40 ετών 48 δημιουργών και πολλών ακόμα άγνωστων αγωνιστών, πολλοί εκ των οποίων ήταν και οι ίδιοι εξόριστοι και φυλακισμένοι.

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου του ΚΚΕ, πολλά επίσης παραχωρήθηκαν από μουσεία και πινακοθήκες, αλλά και συγγενείς των καλλιτεχνών, καθώς και από εικαστικούς που βρίσκονται εν ζωή.

Ταυτόχρονα, σε ξεχωριστή ενότητα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού που πραγματοποίησε στα εγκαίνια, ενώ υπάρχει και πλαίσιο με βασικές πληροφορίες για όλα τα έργα.Πηγή:newsit.gr