Κινητικότητα στο Κυπριακό – Νέες τουρκικές απειλές – Μήνυμα ενότητας από Ελλάδα (video)

Κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς προγραμματίζεται τριμερής στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου. Η προκλητική ρητορική αξιωματούχων της Άγκυρας για το Αιγαίο και την Κύπρο πάντως συνεχίζεται, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να επαναλαμβάνει ότι δεν γίνονται ανεκτές οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας.

Υπό το βάρος των συνεχιζόμενων Τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, μια νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό φαίνεται πως εκκινεί. Στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιτζί, ύστερα από πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος από την Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία τόσο για τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας προς τους πολίτες: «Χτίζουμε και σήμερα αυτό το οποίο θέλω ν’ αποκαλώ τον πατριωτισμό της ευθύνης με αυτοπεποίθηση με ειλικρίνεια με σοβαρότητα, με σχέδιο πορευόμαστε με σταθερότητα σε ένα μέλλον το οποίο θα είναι καλύτερο για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες»

Η Άγκυρα πάντως επιμένει στη γραμμή των προκλήσεων καθώς ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή μιλά για εθνοκάθαρση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε και στα ενεργειακά και τις τουρκικές διεκδικήσεις, όμως η Κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία λογαριασμού για έσοδα από το ενεργειακό της πρόγραμμα τα οποία αναλογούν στους Τουρκοκυπρίους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

www.ert.grΠηγή ert.gr