Κινητικότητα και διπλωματικές επαφές στο Κυπριακό

Τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό συζήτησαν την Πέμπτη 24/10 στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη. Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε και επίσκεψή του στην Μόσχα, όπου στις 6 Νοεμβρίου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρώφ.

Κινητικότητα σημειώνεται εκ νέου στο Κυπριακό, εν όψει των νέων κρίσιμων συναντήσεων που θα έχουν στις αρχές Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Οι δύο ηγέτες θα παραδώσουν στον ΓΓ επιστολές, στις οποίες θα καταγράφουν τις θέσεις τους, για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η Λευκωσία διαμηνύει ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Στην Αθήνα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Νίκο Δένδια, όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, υπό το πρίσμα της Τουρκικής εισβολής στην Συρία.

Q υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως: «Υπάρχει ανησυχία όχι μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από όλα τα κράτη της περιοχής, όταν ένα γειτονικό κράτος χρησιμοποιεί αποσταθεροποιητικές ενέργειες, παραβιάζοντας το ΔΔ για να πετύχει δικούς του στόχους».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, ο Ν. Χριστοδουλίδης ζήτησε την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στο Συριακό ζήτημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Δεν μπορεί καμία ενέργεια που παραβιάζει το ΔΔ, που παραβιάζει την κυριαρχία της οποιασδήποτε τρίτης χώρας να μπορεί να γίνει αποδεκτή…. Αν και σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες ή διαφορετικές προσεγγίσεις σε διεθνές επίπεδο, τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου…».

Οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα νέο μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα διασποράς, καθώς όπως τόνισαν ο ΥΦΥΠΕΞ για θέματα αποδήμων Αντώνης Διαματάρης και ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου ο Ελληνισμός είναι ένας και στα θέματα διασποράς.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Με την Ρωσία έχουμε, παραδοσιακές σχέσεις. Θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε. Υπήρξε μία επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης με την Ρωσική πλευρά… Πρέπει να ξαναβάλουμε το τρένο σε ράγες…».

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: EΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr