Καραμεσίνη:Σύντομα οι διαβουλεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να συμβαδίζει με αλλαγές στην αγορά εργασίας που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, ήταν η θέση προς την οποία συνέκλιναν οι περισσότεροι από τους εισηγητές στην εκδήλωση-συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του ΕΒΕΑ στην Αθήνα, με θέμα την αγορά εργασίας στη Νότια Ευρώπη, προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης. Οργανωτές ήταν το Ίδρυμα Gabriel Péri και ο Όμιλος «Δημοκρατία & Πολιτισμός».

Στην ομιλία της, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, προανήγγειλε ότι ξεκινά σύντομα με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε σχέση με δυο πολύ κρίσιμα στοιχεία που είναι η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο σοβαρών αλλαγών καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο ενώ έχει ξεκινήσει η ανοδική τροχιά της οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και διαστάσεις αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με τις εργασιακές σχέσεις οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την περίοδο μετά το μνημόνιο» ανέφερε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο βαθμός της ελευθερίας που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο και φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, που ανησυχούν για το εάν θα έχει η ελληνική κυβέρνηση πολλούς βαθμούς ελευθερίας για να προσχωρήσει στην επόμενη μέρα. Στην Ελλάδα σήμερα δεν έχουμε σύγχρονες εργασιακές σχέσεις και εάν δεν γίνουν σύγχρονες αυτές οι σχέσεις τότε δεν θα υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική που θα συνδυάζει την οικονομική με την κοινωνική ανάπτυξη. Δίκαιη διανομή των ωφελειών αυτής της ανάπτυξης σε όλο τον πληθυσμό της χώρας,» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή:ert.gr