«Καραβάνι» χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα προσπαθεί να φτάσει στις ΗΠΑ

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άνοιξαν τα σύνορά τους σε γυναίκες και παιδιά που ήταν στο «καραβάνι» χιλιάδων μεταναστών, στην πλειοψηφία τους πολίτες της Ονδούρας, που περιμένουν πάνω σε συνοριακή γέφυρα με τη Γουατεμάλα, με την ελπίδα να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρεσβευτής του Μεξικού στη Γουατεμάλα, Λουίς Μανουέλ Λόπες, δήλωσε στο AFP ότι οι μετανάστες αυτοί θα καταγραφούν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Μεξικού και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε καταλύματα στην Ταπατσούλα, περίπου 40 χλμ. από τη Σιουδάδ Ιδάλγο, στο κεντρικό Μεξικό.

Νωρίτερα, το καραβάνι με 3.000 μετανάστες από την Ονδούρα και την Γουατεμάλα που ταξίδευε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισέβαλε στα σύνορα με το Μεξικό και συγκρούστηκε με αστυνομικούς που τους απώθησαν. Κάποιοι κατάφεραν να προχωρήσουν, οι περισσότεροι όμως έμειναν πάνω στη γέφυρα αναμένοντας να υποβάλουν αίτημα για παροχή ασύλου.

Από τη στιγμή που το καραβάνι ξεκίνησε από την Ονδούρα το περασμένο Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει να σταματήσει πριν φτάσει στα σύνορα της χώρας του. Ο πρόεδρος του Μεξικού που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, είχε συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ ο πρόεδρος της Ονδούρας, ζήτησε άδεια από τον ομόλογό του της Γουατεμάλας να στείλει μονάδα πολιτικής προστασίας να χειριστεί το θέμα.

«Αυτή τη στιγμή τους σταματά το Μεξικό. Έτσι λοιπόν εκτιμούμε πολύ αυτό που κάνει το Μεξικό. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους, είναι εγκληματίες. Και θέλουν να έρθουν στην χώρα μας και είναι εγκληματίες. Και αυτό δεν θα συμβεί επί των ημερών μου», δήλωσε ο Ντόναλτ Τραμπ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.grΠηγή: ert.gr