Κακοδιαχείριση των νοσοκομείων κατήγγειλε ο Β. Κικίλιας – Η απάντηση Ξανθού (video)

Εικόνα βαριά ασθενούς παρουσιάζει η κατάσταση της δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια. Ελλείψεις προσωπικού, επισφαλείς εφημερίες στα νοσοκομεία, άδεια ταμεία, υπολειτουργία του ΕΚΑΒ είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που αναφέρθηκε ο υπουργός, ο οποίος έδωσε στοιχεία για τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Για πύθμενο θράσος μίλησε ο Ανδρέας Ξανθός πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, ενώ 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχει σύστημα διαλογής στα Επείγοντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομάδα γιατρών για να υποδεχθεί τον ασθενή στο νοσοκομείο και η διαλογή στα ιατρεία γίνεται τυχαία, πολλές φορές από κάποιον υπάλληλο Security.

Σχετικά με το ΕΚΑΒ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι λείπουν 70 ασθενοφόρα από τους δρόμους της χώρας και ότι στην Αττική ο αριθμός θα έπρεπε να είναι τριψήφιος στη βραδινή βάρδια, αλλά στους δρόμους βγαίνουν μόλις 36 ασθενοφόρα.

Όσον αφορά τις προμήθειες ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια από τον κεντρικό φορέα έγιναν μόνο δύο κεντρικοί διαγωνισμοί και άφησε υπόνοιες για κακοδιαχείριση αφού είπε ότι τα νοσοκομεία είχαν πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις 100-150 εκατ. ευρώ που είναι προς διερεύνηση.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν ενυπόγραφα και ηλεκτρονικά από τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Α. Ξανθός απαντά στον Β.Κικίλια

Να εγκαταλείψει «την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας»,  καλεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Ξανθός, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου υπουργού, το μόνο που είχε να παρουσιάσει ο κ. Κικίλιας, είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Υγείας επισημαίνει πως είναι ψέμα το ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015.

«Είναι απύθμενο θράσος, ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη», καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ert.grΠηγή ert.gr