Σε 16 ανέρχονται σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε βαγόνια του μετρό όπου το νερό έφτανε «ως τον λαιμό των επιβατών», ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων στις αχανείς εκτάσεις που πλημμύρισαν στην κεντρική Κίνα.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, οι εγκλωβισμένοι στο μετρό απήυθυναν εκκλήσεις για βοήθεια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας έγραψε στον ιστότοπο Weibo ότι διασώστες άνοιξαν τη σκεπή του βαγονιού προκειμένου να σώσουν τους επιβάτες. Άλλες εικόνες δείχνουν έναν επιβάτη να κάθεται στη σκεπή ενός βαγονιού, το οποίο είναι μισοβυθισμένο στα νερά.

 

Οχήματα επιπλέουν σε γειτονιές που καλύφθηκαν με νερό βάθους τουλάχιστον ενός μέτρου. Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι έχουν μεταφερεθεί σε καταφύγια.

Ακριβώς βόρεια του Zhengzhou, ο περίφημος ναός Shaolin επλήγη επίσης.

«Φράγματα έχουν σπάσει προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς, θανάτους και ζημιές. Η κατάσταση λόγω των πλημμυρών είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στην πόλη Τσεντσόου όπου σε διάστημα τριών ημερών έχει πέσει βροχή που συνήθως καταγράφεται μέσα σε ένα χρόνο.

Μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον 200.000 κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του.

Το φράγμα Γιχετάν «μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο στρατός.

Η Τσεντσόου όπως και η Λουογιάνγκ βρίσκονται κοντά στον Κίτρινο ποταμό, από την υπερχείλιση του οποίου έχουν σημειωθεί οι φονικότερες πλημμύρες στην ιστορία της Κίνας. Το 1998 στις περιοχές που διατρέχει ο ποταμός Γιανγκτσέ πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

www.ertnews.gr

Πηγή: ert.gr