Κίνα: Ο πρώην πρόεδρος της Ιντερπόλ «δωροδοκήθηκε» και τελεί υπό κράτηση

«Η έρευνα εις βάρος του Μεγνκ Χονγκγουέι αφορά δωροληψία και υποψίες για παράβαση του νόμου. Είναι απολύτως έγκαιρη, σωστή και σοφή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο αξιωματούχος, που υπηρετεί και ως υφυπουργός Εσωτερικών της Κίνας, «προκάλεσε τα προβλήματα στον εαυτό του». Η Ιντερπόλ ζήτησε μέσω επίσημων διαύλων επιβολής του νόμου διευκρινίσεις από τις αρχές της Κίνας σχετικά με την κατάσταση του Μενγκ Χονγκγουέι, και όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «η Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ προσβλέπει σε επίσημη απάντηση από τις αρχές της Κίνας σχετικά με τις ανησυχίες.»

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των γαλλικών αρχών ότι ο Μενγκ υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Interpol, αλλά και έκκληση της συζύγου του να υπάρξει διεθνής συντονισμός για τον εντοπισμό του, καθώς φοβάται ότι κινδυνεύει η ζωή του. Ο Μενγκ δηλώθηκε ως αγνοούμενος από την σύζυγό του αφότου ταξίδεψε στην Κίνα στις 25 Σεπτεμβρίου. Τελικά το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες ότι κρατείται.

Η Κίνα έχει ανοίξει εδώ και τέσσερα χρόνια μία τεράστια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, ασκώντας διώξεις κατά δεκάδων αξιωματούχων και επιχειρηματικών. Σύμφωνα με τους επικριτές του Πεκίνου πολλές από αυτές τις διώξεις είναι πολιτικά υποκινούμενες και ουσιαστικά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ να ωθήσει στο περιθώριο κάθε φωνή κριτικής και αμφισβήτησής του.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι και η κράτηση του πρώην επικεφαλής της Interpol είναι πολιτικά υποκινούμενη, κάτι που οι κινεζικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά.

ΠΗΓΗ:AFP,ΑΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr