Η θέση της Ουγγαρίας σύμφωνα με την οποία η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί «μη φιλική» στάση που καταστρέφει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα η Ουγγαρία παρέλαβε επιπλέον την πρώτη αποστολή πυρηνικού καυσίμου από την Ρωσία για την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Paks, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Μόσχας ως προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και επαναλαμβάνοντας ότι η επιβολή κυρώσεων σε δραστηριότητες που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια απορρίπτεται.

«Αν η Ουγγαρία θέλει πραγματικά να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου, να πώς θα το κάνει: σταματήστε να καταστρέφετε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίξτε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προσφέρετε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και μην δημιουργείτε επιπλέον πηγές χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να πάρετε την σωστή θέση της ιστορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολεγκ Νικολένκο.

Στην Βουδαπέστη, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο ανακοίνωσε μέσω του Facebook ότι «το καύσιμο για τον πυρηνικό σταθμό Paks ερχόταν πάντα από την Ρωσία σιδηροδρομικά μέσω της Ουκρανίας αλλά επειδή πλέον δεν είναι εφικτό, μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τον ενάεριο χώρο τριών χωρών, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Η μεταφορά εγκρίθηκε, αφού η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία την Κυριακή διαμηνύοντας ότι «επιδιώκει την ενίσχυση των δυτικών της συμμαχιών, αφού το μέλλον της Ουγγαρίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σταθερά εντός του ΝΑΤΟ». Η εκλογική του νίκη αποδίδεται από τους αναλυτές στη φιλορωσική του στάση αφού δηλώνει σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Όρμπαν είπε ότι δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκλογική του νίκη και τον προέτρεψε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ κάλεσε τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας να συναντήσουν τον Ρώσο πρόεδρο στη Βουδαπέστη.

«Οι προτάσεις για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Βουδαπέστη είναι τουλάχιστον κυνικές», απάντησε το Κίεβο.

Πηγή: AFP

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr