Αθώος για την πρώτη κατηγορία που αντιμετώπιζε κρίθηκε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος, όπως αποφάσισε την Τετάρτη (21.10.2020) το δικαστήριο.

Ο Μητροπολίτης, σε κήρυγμά του την 25η Μαρτίου, είχε προσκαλέσει τους πιστούς να παραβλέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχε ορίσει η πολιτεία (σ.σ. ήταν την περίοδο της καραντίνας), λέγοντάς τους να δηλώσουν ότι βγαίνουν έξω για να γυμναστούν και στη συνέχεια να πάνε στην εκκλησία.

Πλέον γίνεται η δεύτερη δίκη του Μητροπολίτη, που έχει σχέση με την παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ΚΥΑ καθώς είχε τελέσει τη θεία λειτουργία της Κυριακή των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν (σ.σ. αντί για 5 ήταν 15).

Η εισαγγελέας πρότεινε, για τη δεύτερη υπόθεση, την ενοχή τόσο του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου όσο και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνού. Η εισαγγελική πρόταση αναγνωρίζει τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της έλλειψης δόλου, ωστόσο προέβη στην παραβίαση του νόμου για την αφηρημένη έννοια της διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, αντικρούοντας την υπεράσπιση που υποστήριξε ότι δεν κινδύνευσε κάποιος επειδή τηρούνταν οι αποστάσεις.

Οι δυο υποθέσεις που κάθισαν στο εδώλιο τον Μητροπολίτη Κέρκυρας

Η υπόθεση για την οποία αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας αφορούσε στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου καλούσε τους πιστούς να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. Για την συγκεκριμένη κατηγορία η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του μητροπολίτη, υποστηρίζοντας «πως δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία».

Click4more «Βουρλίστηκε» ο Μητροπολίτης Κέρκυρας! «Σπάστε την απαγόρευση κυκλοφορίας κι ελάτε να κοινωνήσετε»

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε στην κατηγορία της παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν, παρόντων και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρη Μεταλληνού.

Από την πρώτη μέρα, στο πλευρό του μητροπολίτη Κέρκυρας τάχθηκαν αρκετοί μητροπολίτες της χώρας και πολλοί εξ αυτών, κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου, ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Τι είχε πει ο Μητροπολίτης Νεκτάριος 

Κατά το κήρυγμά του την 25η Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας είπε πει, μεταξύ πολλών άλλων, «μπορεί ο τελευταίος νόμος που βγήκε (σ.σ. η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν τότε), να έχει μέσα τρόπους με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν την προσωπική τους άσκηση, ακόμα και τα σκυλάκια τους να έχουν τη δυνατότητα να τα βγάλουν, όμως δεν υπήρξε μια απόφαση ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην εκκλησία για να κοινωνήσουν το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας. Βγάλτε λοιπόν και εσείς μια τέτοια άδεια ώστε να λέτε ότι εξέρχεστε για τη σωματική σας άσκηση και ελάτε στην εκκλησία να κοινωνήσετε, να προσευχηθείτε, να πάρετε δύναμη και ελπίδα. Να μην υποστείλουμε τη σημαία μας. Μπορεί μεν να μας λένε “μην πανικοβάλλεστε” αλλά αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι να πανικοβάλλουν τους ανθρώπους μας».

Click4more Κέρκυρα: Θεία κοινωνία στον Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος εν μέσω κορονοϊού

Στο τέλος της λειτουργίας είχε, επίσης, πει ότι είχε δώσει εντολή στους ιερούς ναούς στην Κέρκυρα να ανοίξουν τις πύλες τους: «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσοι βλέπετε και όσοι εκκλησιάζεστε από το σπίτι και θελήσετε να κοινωνήσετε, έχω δώσει εντολή και στις άλλες εκκλησίες που τελείται κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία, έπειτα από το τέλος να ανοίξουν οι θύρες του ναού και ένας ένας να προσέρχεστε με ευλάβεια, να φιλήσετε τον Ζωοποιό Σταυρό, να πάρετε να αγιασμένα λουλούδια και να κοινωνήσετε των Αχράντων Μυστηρίων».

To άρθρο Κέρκυρα: Αθώος για το κήρυγμα… προτροπή ο Μητροπολίτης Νεκτάριος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr