κορονοϊός Ουγγαρία

Ο Πέτερ Ρόστας δεν θέλει να έχει κάποιο λόγο για να χρησιμοποιήσει το όπλο που αγοράζει, ωστόσο ο νεαρός άνδρας από την Ουγγαρία, πατέρας ενός παιδιού, δεν διακινδυνεύει με την επιδημία του κορονοϊού, που ο ίδιος φοβάται ότι σε κάποιους ανθρώπους ίσως θα βγάλει τον χειρότερο τους εαυτό.

«Είναι προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο Ρόστας, 33 ετών, ενώ στεκόταν σε ουρά έξω από ένα μικρό κατάστημα της Βουδαπέστης που πουλούσε μη στρατιωτικά όπλα για τα οποία δεν απαιτείται ειδική άδεια. «Καλύτερα να γελάω μετά παρά να βρεθώ σε μια σύγκρουση, μην έχοντας τίποτα άλλα παρά ένα σκουπόξυλο».

Η Ουγγαρία… εξοπλίζεται σε προσωπικό επίπεδο!

Ολοένα και περισσότεροι Ούγγροι θέλουν να εξοπλιστούν για προστασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φοβούνται ότι πιθανόν θα καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη εάν υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις όσο εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, η ένωση κατασκευαστών όπλων της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν άδεια οπλοκατοχής σε κάθε μία από τις δυο αυτές χώρες, τη Τσεχία και την Ουγγαρία, που έχουν περίπου 10 εκατ. κατοίκους. Για ορισμένα ελαφριά όπλα δεν είναι υποχρεωτική η άδεια.

«Πουλάμε πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με έναν κανονικό Μάρτιο», δήλωσε ο Γκάμπορ Βας, που έχει τρία καταστήματα με όπλα στην ουγγρική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού από όπου προμηθεύτηκε το δικό του πιστόλι ο Ρόστας.

«Θα μπορούσαμε να πουλάμε 15 φορές περισσότερο εάν είχαμε περισσότερα όπλα με σφαίρες καουτσούκ, αλλά ξεμείναμε».

Χαμός στην Ουγγαρία

Το κατάστημα, λίγο μεγαλύτερο από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στα προάστια της Βουδαπέστη, δεν είχε σχεδιαστεί για να δεχθεί ορδές πελατών. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα είχε πολύ μεγάλη κίνηση, ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα.

Η Ουγγαρία έχει καταγράψει 167 κρούσματα κορονοϊού, με επτά θανάτους, αλλά ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερα.

Click4more: Ισπανία: Μια μικρή ελπίδα μέσα στην «λαίλαπα» του κορονοϊού των 2.182 νεκρών!

Ο Ρόστας φοβάται ότι μπορεί να ξεσπάσει βία λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, κάτι που η ουγγρική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα συμβεί. Ωστόσο ο ίδιος είναι επιφυλακτικός.

«Εάν ο κόσμος τσακώνεται τώρα για χαρτί τουαλέτας, τι θα συμβεί αργότερα; Μόλις ξεμείνουν τα καταστήματα από στοκ, ο κόσμος θα πάρει αυτό που χρειάζεται. Η αστυνομία μετά βίας μπορεί να διαχειριστεί κάθε μικρή κλοπή», δήλωσε.

«Δεν σχεδιάζω να σκοτώσω κάποιον, αλλά είναι καθησυχαστικό να υπάρχει όπλο στο σπίτι»

Ο Βας, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος όπλων, δήλωσε ότι ακόμα και τα μικρά όπλα για τα οποία δεν απαιτείται άδεια είναι πολύ επικίνδυνα εάν πέσουν στα λάθος χέρια, δεδομένου ότι ακόμα και μη στρατιωτικά αεροβόλα πιστόλια μπορούν να αποβούν θανάσιμα από κοντινή απόσταση. Και το ενδιαφέρον δεν σταματά εδώ.

«Ο κόσμος έχει τρελαθεί», λέει. «Αρπάζουν οτιδήποτε δεν απαιτεί άδεια. Αεροβόλα πιστόλια, όπλα με σφαίρες καουτσούκ ακόμα και πράγματα όπως βαλλίστρες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά».

Εκπρόσωποι της ουγγρικής αστυνομίας και της κυβέρνησης δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών έχουν επίσης καταγράψει άλμα στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι για κοινωνικές αναταραχές και επεισόδια όσο επιδεινώνεται η πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

To άρθρο Κάνουν ουρές για να αγοράσουν όπλα (!) στην Ουγγαρία λόγω… κορονοϊού δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .



Πηγή:newsit.gr