Ι. Κιούμης: Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Video)

Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη, καθώς το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών covid δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο Ιωάννης Κιούμης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη, κυρίως για τη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, θα μπορέσει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του lockdown που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας.

«Θα πρέπει το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης να αντέξει αυτή την αφόρητη πίεση. Αν αποδώσει το lockdown θα αποκλιμακωθεί η πίεση στα νοσοκομεία. Το θέμα μας είναι να αντέξουμε αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο κ. Κιούμης.

Το πραγματικό νούμερο που θα πρέπει να καθορίσει το ποσοστό του κορονοϊού, είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Ι. Κιούμη.

«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας δείχνουν το μέγεθος της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Κιούμης.

Η επιστροφή στην ζωή όπως την γνωρίζαμε πριν από την πανδημία ίσως αργήσει.

«Θα υπάρξει μια σταδιακή και μακρά επάνοδος ως που να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το τι θα εισαχθεί στο κάθε στάδιο της επανόδου για επαναλειτουργία αυτό είναι πράγματι θέμα μιας απόφασης», συμπληρώνει ο Ι. Κιούμης.

www.ert.grΠηγή ert.gr