Ιταλία: Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έως τις 31 Δεκεμβρίου

Ανταπόκριση από Ιταλία – Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλία οδεύει προς παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατά την διάρκεια τελετής δοκιμής του φράγματος MOSE, ένα τεχνολογικό έργο για την αποφυγή της παλίρροιας στη Βενετία. Το μέτρο αυτό της παράτασης θα επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να προβαίνει σε έκτακτα διατάγματα δίχως την έγκριση του Κοινοβουλίου, όπως προβλέπεται από σχετικό νόμο του 1992 για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή και φυσικών καταστροφών.

«Αν και δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί τα πάντα επί του θέματος, η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πρέπει να ληφθεί ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός»,  δήλωσε ο Conte στους δημοσιογράφους. Η απόφαση αυτή θα συνεχίσει να δίνει ανεξαρτησία και ελευθερία δράσης στην Πολιτική Προστασία, όπως άλλωστε έγινε και από την αρχή της πανδημίας. Αυτό θα βοηθούσε επίσης το έργο της Κυβέρνησης στην έναρξη της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, αλλά και στην περίπτωση πιθανού νέου κύματος της πανδημίας το Φθινόπωρο.

Μικτές οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις. Ο Salvini (αξιωματική αντιπολίτευση της Δεξιάς) ήδη τάχθηκε εναντίον του μέτρου αυτού, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα και μέλος της κυβερνητικής συμμαχίας, ζητά η απόφαση αυτή να περάσει από το Κοινοβούλιο. 

www.ert.grΠηγή: ert.gr