κορονοϊός Ιταλία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η επιδημιολογική εικόνα της Ιταλίας επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς ανησυχώντας τους ειδικούς, οι οποίοι πλέον αρχίζουν να μιλούν για τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο εθνικός δείκτης Rt είναι στο 0.99 και έτσι πολλές περιοχές της επικράτειας θα αλλάξουν χρώμα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, με υψηλό τον δείκτη τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ρεκόρ της Πέμπτης, άνω των 350.000 τεστ σε μια μέρα. Μόλις ανακοινώθηκε πως ο σημερινός δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 6.3%, με πάνω από 20.000 κρούσματα. 

Όσον αφορά τα χρώματα των περιφερειών, αυτά αλλάζουν ως εξής: 

  • Basilicata και Molise βάφονται με ‘κόκκινο’ λόγω της αυξανόμενης πίεσης στο υγειονομικό της σύστημα (σημειωτέον, η περιφέρεια του Molise ζήτησε να μπει στο ‘κόκκινο’)
  • Piemonte, Lombardia και Marche περνάνε επίσημα στο ‘πορτοκαλί’, κάτι το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, αφού τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να κλείνουν και το μεσημέρι 
  • η Liguria καλυτερεύει και βάφεται στα ‘κίτρινα’
  • η Σαρδηνία γίνεται ‘λευκή’

Επίσης, η ευρύτερη περιοχή της Bologna θα περάσει σε ήμι-lockdown (βαθύ πορτοκαλί) από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι πόλεις Siena και Pistoia περνάνε στο ΄κόκκινο΄ για μία εβδομάδα. 

Πρέπει να τονίσουμε πως αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι το βρετανικό στέλεχος, η διάδοση του οποίου φαίνεται να καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Και γι αυτό η νεογέννητη Κυβέρνηση Draghi δεν έχει περιθώρια για ανοίγματα και χαλάρωση μέτρων. 

Σημειωτέον, στην επαρχία της Brescia και στις κόκκινες περιοχές κλείνουν τα σχολεία οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, εφόσον οι ειδικοί είδαν την διάδοση των κρουσμάτων να επεκτείνεται κυρίως από σχολικό περιβάλλον. Επίσης, ο Κυβερνήτης της ‘πορτοκαλί’ περιφέρειας της Campania κ. De Luca ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από την Δευτέρα και μέχρι να εμβολιαστεί όλο το σχολικό προσωπικό σε όλη την περιφέρειά του.    

Σήμερα λοιπόν προβλέπεται να σταλεί το πρόχειρο του σχεδίου με τα νέα μέτρα στις περιφέρειες, στο οποίο προβλέπεται επέκταση της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ των περιφερειών. Επίσης, λόγω ανοδικής τάσης των κρουσμάτων, δεν προβλέπεται ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων πριν τις 6 Απριλίου. Έτσι λοιπόν οι Ιταλοί ετοιμάζονται για το Καθολικό Πάσχα σε κατάσταση αποστασιοποίησης, παρόλες τις συνεχείς εκκλήσεις του Salvini για επιστροφή στην κανονικότητα.

www.ert.grΠηγή: ert.gr