Ιταλία: Η κυβέρνηση στον Πρόεδρο – Την Πέμπτη η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέβη σήμερα το απόγευμα με σειρά υπουργών στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συζητήσει με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού. Στη συνάντηση, εκτός από τον Κόντε, συμμετέχουν ο υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, ο υπουργός εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο υπουργός εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο επικεφαλής του υπουργείου δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε, η υπουργός άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα και ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πάολο Σαβόνα. Κρίσιμη ημέρα η Πέμπτη στην κόντρα Ιταλίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ιταλική κυβέρνηση να ψηφίζει στη Βουλή τον προϋπολογισμό και να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να υποκύψει στις πιέσεις των Βρυξελλών. Μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομίας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν.

«Το σχέδιο του προϋπολογισμού παραμένει το ίδιο»

Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μελετώνται νέες μορφές στήριξης της ιταλικής δημόσιας οικονομίας.

«Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή απλώς και μόνον δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο σπρεντ».

«Αυτά τα μέτρα είναι θαρραλέα, η Ιταλία τα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, εγώ δεν το δέχομαι», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κόντε επιβεβαιώνει τους βασικούς στόχους του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές ύστερα από μια ευμετάβλητη, αρχικά, συνεδρίαση, ο Τζοβάνι Τρία προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας ότι το σημερινό spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων δεν αντιπροσωπεύει τα οικονομικά θεμελιώδη της Ιταλίας από την άποψη της βιωσιμότητας του χρέους.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε απότομη πτώση μετά τα σχόλιά του, και πριν από λίγο υποχωρούσε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,64%, αντιστρέφοντας την προηγούμενη άνοδό του. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 3 μονάδων βάσης στο 3,50%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών τίτλων μειώθηκε στις 295 μονάδες βάσης.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr