Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε οδυνηρή και για την Νότια Ιταλία, με φωτιές να έχουν πλήξει εκτεταμένα περιφέρειες όπως την Σικελία και την Απούλια εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Η περιφέρεια που όμως φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο και στην οποία κόστισε τη ζωή 2 ανθρώπων, είναι η Καλαβρία. Σημειωτέον, στο Νότιο τμήμα της περιφέρειας, οι φωτιές έκαψαν την περιοχή Γκρεκάνικα με πολλές εστίες για αρκετές ημέρες, και που ακόμη διατηρούνται αρκετές διάσπαρτες εστίες.
Η εν λόγω περιοχή είναι γνωστή για την τοπική διάλεκτο γκρεκάνικο, που εμπνέεται από τα Ελληνικά.    

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Gazzetta del Sud, ο Πιερπάολο Τζαβεττιέρι, Δήμαρχος του Ρογκούντι και Πρόεδρος της Ένωσης των Δήμων της Περιοχής Γκρεκάνικα της Νότιας Καλαβρίας, μίλησε για την επέκταση των πυρκαγιών. 

“Η περιοχή μας καταστράφηκε” δήλωσε στα μικρόφωνα της εφημερίδας ο δήμαρχος. “Η περιοχή της Γκρεκάνικα, την οποία εκπροσωπώ εδώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου, είδε το 80% του δάσους να έχει διαγραφεί, ειδικά στις περιοχές του Σαν Λορέντζο, του Μπαγκαλάνδι και ιδιαίτερα του Roccaforte.”

Φανερά δοκιμασμένος, ο ίδιος ο δήμαρχος υπογράμμισε πως “πιστοποιήθηκαν 170 πράξεις πυρομανίας σε 3-4 ημέρες και φαίνεται ότι 50 έλαβαν χώρα σε μια μέρα, το πρωί μεταξύ 8 και 9. Οπότε είναι σωστό να ισχυριστούμε πως έγινε ένας πόλεμος.”

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr