Ιταλία: Δεν υπάρχει σχέδιο Β, λέει ο Σαλβίνι, αλλά οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται (video)

Η σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών παραμένει στο προσκήνιο. Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας που ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί κοινός τόπος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία,  δεσμεύθηκε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να  μην εγκαταλείψουν οι επενδυτές τα ιταλικά ομόλογα. Στον αντίποδα, ο αρχηγός της Λέγκα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση στον προϋπολογισμό  και πως δεν υπάρχει σχέδιο Β προς συζήτηση.

«Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι ολίγοι κερδοσκόποι. Ξέρουμε ότι πρόκειται για το καλό των Ιταλών και προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια», δήλωσε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, εισερχόμενος στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, για τη συνεδρίαση της κυβέρνησης Κόντε με αντικείμενο τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης.

«Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες. Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Και οι δυο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται να διατηρηθεί στο 2,4% η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, ενώ υπογράμμισαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει, το ιταλικό σπρεντ, τις τετρακόσιες μονάδες βάσης.

Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, όμως, Πάολο Σαβόνα, λίγο νωρίτερα τόνισε ότι «αν το σπρεντ ξεφύγει, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός». Παράλληλα, όμως, για να μην φτάσει τις τετρακόσιες μονάδες βάσης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρεπορτάζ-επιμέλεια Κ. Λέκκα

Σχετικές ειδήσεις

www.ert.grΠηγή ert.gr