Ιταλία: Αναζήτηση πλειοψηφίας και μετεκλογικές έριδες (video)

Οι «αντίπαλοι λαϊκιστές» του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά διεκδικούν την εξουσία, χωρίς να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία ούτε πλειοψηφία κι αυτό, κατά τους εκλογολόγους, σημαίνει διαβουλεύσεις μέχρι τον Ιούνιο πριν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για τρίμηνη παράταση, αποκλείοντας σχηματισμό κυβέρνησης πριν από το Πάσχα.

Κρίσιμη ημερομηνία χαρακτηρίζεται η 23η Μαρτίου όταν κατά την εκλογή προέδρων των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου αναμένεται η πρώτη ένδειξη για πιθανές συμμαχίες.

Οι  φιλο- ευρωπαϊκές δυνάμεις φαίνεται πως θα αποτελούν μειοψηφία στο Κοινοβούλιο, κάτι που ωστόσο θα επιβεβαιωθεί με την  κατανομή των εδρών.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα είναι στο «μάτι του κυκλώνα». Ο γραμματέας του Ματέο Ρέντσι μετά τη βαρύτατη εκλογική ήττα (18,7% των ψήφων) αποφάσισε να παραιτηθεί. Αλλά πρόσθεσε ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος υπό τον όρο να γίνει έκτακτο συνέδριο, και να εκλεγεί ο διάδοχός του με ανοικτή ψηφοφορία.

Στο συντηρητικό συνασπισμό που κατάφερε να συγκεντρώσει το 37%, άρχισαν ήδη οι εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις.
Ο ηγέτης της ξενοφοβικής, αντιευρωπαϊκής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, διεκδικεί ήδη     «δικαίωμα στην εξουσία» με το 17, 6% των ψήφων, που άφησε στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 14% το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πολλοί κατηγορούν το Forza Italia ότι «εγκατέλειψε τη νότια Ιταλία, κάτι που βοήθησε τα Πέντε Αστέρια να θριαμβεύσουν».

Στα μετεκλογικά σενάρια κρίνεται πιθανό:

  • Τα δύο ηττημένα συστημικά κόμματα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD)  και η  κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της Λέγκας του Βορρά.
  • Η εντολή του προέδρου Ματαρέλα θα μπορούσε να δοθεί στο μεγαλύτερο κόμμα, δηλαδή το Κίνημα των 5 Αστέρων υπό τον 31χρονο Λουίτζι ντι  Μάιο, που έλαβε το 32% και δηλώνει ανοικτό σε συνεργασίες αφού απέχει από την αυτοδυναμία του 40%.
  •  Ενδεχόμενο θεωρείται να συγκροτήσουν κυβέρνηση το M5S και η Λέγκα, με κοινό τους παρονομαστή τα ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα.  Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μ5S),  ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με την ακροδεξιά AfD της Γερμανίας.
  • Δεν αποκλείεται πάντως να ανατεθεί στο νέο επικεφαλής  της Γερουσίας ή της Κάτω Βουλής να αναζητήσει πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ:Bloomberg, ΑΠΕ

Σχετική είδηση: Ιταλία: Ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί ζητούν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (video)

 

Πηγή:ert.gr