Ισπανία: Βαθιά διχασμένη για το δημοψήφισμα στην Καταλονία (video)

Στην Ισπανία, λίγες ώρες πριν από το δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και πως θα συμμετάσχουν αύριο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ζήτησε να υπάρξει μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη και κάλεσε τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε μορφή βίας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει με κάθε τρόπο τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, που έχει κριθεί παράνομο από τη δικαιοσύνη και ήδη έχει στείλει ενισχύσεις 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία.

Όπως γνωστοποίησε κυβερνητική πηγή, η αστυνομία θα απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία που πρόκειται να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα, ενώ οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ

Σχετκή είδηση: Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Αστυνομικοί αποκλεισμοί και καταλήψεις εκλογικών κέντρων (video)


Δείτε εδώ: Ισπανία: Βαθιά διχασμένη για το δημοψήφισμα στην Καταλονία (video)