Ιράν: Oι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Τεχεράνης για διάλογο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιράν, οι ΗΠΑ απέρριψαν πρότασή του για πιο εμπεριστατωμένες επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματός του, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία σύμφωνα με την Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται τον διάλογο.

Μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015, η Ουάσινγκτον επανέφερε τις κυρώσεις που βύθισαν το Ιράν στην ύφεση και το έκαναν να χάσει τους αγοραστές του πετρελαίου του.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη, που διαψεύδει κάθε ανάμιξη.

Βάσει του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών (TNP) το οποίο υπέγραψε η Τεχεράνη το 2015, το Ιράν δέχθηκε επιθεωρητές της IAEA να ελέγχουν όλες τις πυρηνικές δραστηριότητές του, να πολλαπλασιάσουν τις ξαφνικές επιτόπιες επισκέψεις και να αξιοποιήσουν χιλιάδες εικόνες βιντεοεπιτήρησης σε πραγματικό χρόνο.

Η IAEA έχει δηλώσει πολλές φορές πως το καθεστώς επιθεώρησης που τέθηκε στο Ιράν από το 2015 είναι το πιο αυστηρό στον κόσμο.

Όμως η Τεχεράνη δήλωσε πως πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα στις επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματός του.

«Αν η Ουάσινγκτον επιδιώκει πραγματικά μια συμφωνία, το Ιράν μπορεί να μετατρέψει το πρόσθετο πρωτόκολλο σε νόμο (το 2019) και (οι Ηνωμένες Πολιτείες) μπορούν την ίδια στιγμή να άρουν όλες τις παράνομες κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ωστόσο πως η Ουάσινγκτον απέρριψε αυτή την ιρανική πρόταση.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η πρόταση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, στη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να απορρίψει την ιδέα ότι «το Ιράν είναι κατά των συνομιλιών (ενώ) η Αμερική είναι υπέρ του διαλόγου».

Το Ιράν συμμετείχε χθες Κυριακή σε μια συνάντηση με εκπροσώπους κρατών που εξακολουθούν να είναι μέρη της πυρηνικής συμφωνίας (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) στη Βιέννη στην προσπάθεια διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας.

Παρά τις διαφωνίες, οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς και συμπερασματικές» και επέτρεψαν να «διευκρινιστούν πράγματα για τη συνέχεια της διαδικασίας», είπε ο κ. Μουσαβί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.grΠηγή ert.gr