Ινδία: Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την ανέγερση ινδουιστικού ναού σε τοποθεσία που διεκδικούσαν μουσουλμάνοι

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάνθηκε υπέρ της απόδοσης ενός διαφιλονικούμενου θρησκευτικού τόπου στους ινδουιστές, καταφέροντας μια ήττα στους μουσουλμάνους που διεκδικούσαν επίσης την τοποθεσία, η οποία έχει πυροδοτήσει μερικές από τις πιο αιματηρές ταραχές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της.

Η ετυμηγορία στη διένεξη ανάμεσα σε οργανώσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων ανοίγει τον δρόμο για την οικοδόμηση ενός ινδουιστικού ναού στην τοποθεσία αυτή στη βόρεια πόλη Αγιόντια, κάτι που εδώ και καιρό υποστηρίζεται από το κυβερνών εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η σημερινή απόφαση, η οποία θεωρείται νίκη του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Μόντι και των υποστηρικτών του, επικρίθηκε ως άδικη από έναν δικηγόρο της μουσουλμανικής οργάνωσης που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ωστόσο ο επικεφαλής της οργάνωσης δήλωσε πως τελικά θα δεχθεί την ετυμηγορία και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη ανάμεσα στην πλειονότητα των ινδουιστών και τους μουσουλμάνους της Ινδίας. Οι τελευταίοι αποτελούν το 14% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της χώρας.

Το 1992, ένας όχλος ινδουιστών είχε καταστρέψει το Τζαμί Μπάμπρι του 16ου αιώνα που βρισκόταν στο σημείο αυτό, πυροδοτώντας ταραχές σε όλη τη χώρα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι.

Ακολούθησαν δικαστικές μάχες για την ιδιοκτησία του τόπου αυτού.

Περιχαρείς ινδουιστές, που έκαναν εδώ και καιρό εκστρατεία για να οικοδομηθεί ένας ινδουιστικός ναός στα ερείπια του τζαμιού, επευφημούσαν και έριχναν πυροτεχνήματα γιορτάζοντας στην Αγιόντια μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

«Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έδωσε στο έθνος το μήνυμα πως ακόμη και το πιο δύσκολο από τα προβλήματα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του συντάγματος και εντός των ορίων του δικαστικού συστήματος», δήλωσε σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) ο Μόντι σε τηλεοπτική ομιλία του, ενώ απηύθυνε έκκληση για «μια νέα Ινδία» απελευθερωμένη από το μίσος.

Νωρίτερα ο ινδός πρωθυπουργός είχε γράψει στο Twitter πως η ετυμηγορία δεν σημαίνει «πως κάποιος κερδίζει ή κάποιος χάνει».

Οι ινδουιστές πιστεύουν πως στον τόπο αυτόν γεννήθηκε ο Ραμ, η ενσάρκωση του ινδουιστικού θεού Βισνού, και υπογραμμίζουν πως ο τόπος ήταν ιερός για τους ινδουιστές πολύ πριν οι μουσουλμάνοι Μουγκάλ, οι πιο επιφανείς μουσουλμάνοι κυβερνήτες της Ινδίας, οικοδομήσουν εκεί το 1528 το τζαμί Μπάμπρι.

Το πενταμελές δικαστήριο, με πρόεδρο τον Αρχιδικαστή Ραντζάν Γκογκόι, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να παραδοθεί αυτό το κομμάτι γης έκτασης μόλις 11 στρεμμάτων στην ινδουιστική οργάνωση.

Το δικαστήριο έδωσε επίσης οδηγίες ένα άλλο οικόπεδο 20 στρεμμάτων στην Αγιόντια να δοθεί στη μουσουλμανική οργάνωση που ήταν διάδικος στην υπόθεση, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει μερικούς επικριτές.

Στην άλλη πλευρά την συνόρων, στο Πακιστάν, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η απόφαση «αφαίρεσε το επίχρισμα του αποκαλούμενου λαϊκού χαρακτήρα του κράτους» στην Ινδία και έδειξε πως οι μειονότητες δεν είναι πλέον ασφαλείς.

Το κόμμα του Μόντι χαιρέτισε την απόφαση ως «ορόσημο».

Δικηγόρος της οργάνωσης των σουνιτών μουσουλμάνων που ήταν διάδικος στην υπόθεση δήλωσε αρχικά πως είναι πιθανό να καταθέσει νέα προσφυγή, η οποία μπορεί να οδηγούσε σε άλλη μια νομική μάχη διαρκείας, όμως ο πρόεδρος της οργάνωσης, ο Ζαφάρ Φαρούκι, δήλωσε αργότερα σήμερα στους δημοσιογράφους πως η ετυμηγορία έγινε δεκτή «με ταπεινοφροσύνη».

Μουσουλμανικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

www.ert.grΠηγή: ert.gr