Η Ιαπωνία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Κίνα την οποία κατηγορεί ότι πραγματοποιεί έρευνα σε αμφισβητούμενα πετρελαϊκά πεδία στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες πως κατέθεσε διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι κατασκεύασε 17 πλατφόρμες γεώτρησης σε μια περιοχή όπου οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο χωρών επικαλύπτονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

“Είναι εξαιρετικά λυπηρό που η κινεζική πλευρά προχωρεί μονομερώς σε ανάπτυξη σε αυτά τα ύδατα”, ανέφερε το υπουργείο. “Τα σύνορα των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας”, ανέφερε.

Η Ιαπωνία εκτιμά πως η μέση γραμμή ανάμεσα στις ακτές των δύο χωρών αποτελεί το όριο των αντίστοιχων ΑΟΖ τους. Όμως η Κίνα εκτιμά πως τα σύνορα δεν βρίσκονται πλέον κοντά στην ακτή της Ιαπωνίας, λαμβανομένων υπόψη της υφαλοκρηπίδας και άλλων χαρακτηριστικών του ωκεανού.

Το 2008, το Τόκιο και το Πεκίνο συμφώνησαν να εξερευνήσουν από κοινού τα πετρελαϊκά πεδία στις αμφισβητούμενες ζώνες και να αναστείλουν τις μονομερείς έρευνες. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των τρόπων εφαρμογής της συμφωνίας αυτής αναστάληκαν δυόμιση χρόνια αργότερα και έκτοτε δεν έχουν επαναληφθεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr