Θετικές προοπτικές για την Ελληνική οικονομία – Νέο «ράλι» των ομολόγων

Αλλεπάλληλες είναι οι θετικές ειδήσεις που έρχονται από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Με το spread μεταξύ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και του αντίστοιχου ιταλικού να «κλείνει» μέρα με την ημέρα, η Ελλάδα, για δεύτερη φορά προχώρησε στην έκδοση 3μηνών εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο -0,08% από -0,02% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία στις 9 Οκτωβρίου.

Η μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Για θετική έκθεση από την Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό του 2020, ανεξάρτητα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  κάνουν λόγο κοινοτικές πηγές. Όπως σημειώνουν, με βάση τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε. επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Ευνοϊκές είναι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  που αναφέρεται στην ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας, τις βελτιωμένες προοπτικές της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και μία νέα μεταρρυθμιστική δυναμική.

Ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,4% το 2019 έναντι 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Σημειώνει επίσης οτι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και αυτές οι συνθήκες έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και των επενδυτών, που αντανακλάται σε μία μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μία αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr