Θετικές προβλέψεις της ΤτΕ για την οικονομία – Τα σενάρια των οικονομικών ελαφρύνσεων (video)

Τον Ιούλιο θα αρχίσει η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα καταργηθεί οριστικά στο τέλος της τετραετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση θα έχει γενναία μείωση της τάξης του 20 έως 30%.

Στο τραπέζι τα σενάρια μείωσης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 με το βλέμμα να στρέφεται στην πλήρη κατάργησή της στο τέλος της 4ετίας.

Κερδισμένοι θα βγουν 2,3 εκατ φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 καθώς τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν επιβαρύνονται με εισφορά.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά αρχικά την μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2020 από 20 έως 30% με κόστος 250 έως 350 εκατ ευρώ.

Παράδειγμα: Για μισθωτό με εισόδημα 30.000 η μείωση κατά 30% της εισφοράς φέρνει ετήσιο όφελος 203 ευρώ, ενώ για εισόδημα 20.000 το όφελος είναι 53 ευρώ.

Ηλεκτρονικά οι ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Δυνατότητα ένστασης ηλεκτρονικά έχουν πλέον οι πολίτες των οποίων η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα απορρίπτεται. Στη σελίδα της αίτησης koinonikomerisma.gr δημιουργήθηκε ειδικό πεδίο το οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν ήδη φτάσει τις 220 χιλιάδες.

Θετικά μηνύματα από την Τράπεζα της Ελλάδας

Στην ενδιάμεση έκθεσή της η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2020 και 2,5% για το 2021, από 1,9% φέτος, καθώς επίσης επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Επιβεβαιώνεται η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από την σημερινή Κυβέρνηση» υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος, έρχεται ως συνέχεια τόσο της θετικής αξιολόγησης της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της θετικότερης από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις, όσο και της απόφασης του Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s) και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς.

Τονίζουν ακόμη, πως «η Έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

La Stampa: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικότερα από τα ιταλικά

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Stampa φιλοξενεί ανάλυση η οποία εξηγεί για ποιους λόγους η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι, πλέον, χαμηλότερη από εκείνη την ιταλικών και η οικονομία μας σε θετικότερη τροχιά από εκείνη της γειτονικής μας χώρας. Όπως αναφέρει η La Stampa, οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία είναι σαφώς θετικότερες σε ότι αφορά την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας μας έναντι του ιταλικού και υπενθυμίζει ότι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ελληνική οικονομική ανάπτυξη έχει εξασφαλίσει διπλάσιο ποσοστό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Α. Αθανασόπουλος, Κ. Γράβου

Σχετικές ειδήσεις: ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2019

www.ert.grΠηγή: ert.gr