Θετικά αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Πομπέο – Ικανοποίηση στη Λευκωσία (video)

Θετικά αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας και τη σαφή στήριξη που έδωσε σε ελληνοτουρκικά και επενδύσεις, κατά τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές της κινήσεις σε Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Κανείς δεν θέλει να επιτρέψει τέτοια λάθη και παρεξηγήσεις να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Γι’ αυτό όσον αφορά τη γεώτρηση των Τούρκων σε εκείνα τα μέρη, είπαμε ότι δεν γίνεται να καταφύγουμε στον Στρατό για να επιλυθεί αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Τρεις τουλάχιστον ήταν οι φορές που ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών επισήμανε δημόσια, από την Αθήνα, ότι δεν θα επιτραπούν στην Τουρκία οι παράνομες ενέργειες.

Απολύτως ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Τούρκους και από το Ίδρυμα Νιάρχος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο υποθετικό σενάριο απόβασης τουρκικών δυνάμεων σε κάποιο ελληνικό νησί.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε με τρόπους ώστε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, τους κανόνες δικαίου και τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», τόνισε.

Η τοποθέτηση Πομπέο δεν έγινε τυχαία, έρχεται ως συνέχεια των επαφών του Πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Πομπέο υπήρξε και στη Λευκωσία.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα και είναι ένα αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, βεβαίως», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Tην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία καταδίκασαν Γαλλία, Ιταλία και Αίγυπτος, όπου την Τρίτη θα διεξαχθεί η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Θρασείς» και «αλαζονικές» χαρακτήρισε ο τουρκικός Τύπος τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο από την Ελλάδα.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr