Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα προταθεί ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Gazprom, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή. Ο 77χρονος Γκ. Σρέντερ είναι ήδη πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Nord Stream 2, αλλά και επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας Rosneft.

Η τακτική Γενική Συνέλευση της Gazprom έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και ο κ. Σρέντερ προορίζεται να αντικαταστήσει τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος ανετράπη τον Ιανουάριο.

Πρόσφατα ο κ. Σρέντερ επέκρινε τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για παράδοση όπλων, ζητώντας «να σταματήσουν να ακονίζουν τα σπαθιά».

Επίσης, είχε εκφράσει την κατανόησή του για τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα και στην Πολωνία και η στάση του είχε επικριθεί ακόμη και εντός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Αμβούργο Κρίστοφ Πλος ζήτησε μάλιστα να αφαιρεθεί από τον κ. Σρέντερ το προνόμιο διατήρησης γραφείου στη Bundestag. «Η συμπεριφορά του είναι απλώς ντροπιαστική και ανάξια ενός πρώην καγκελάριου», δήλωσε ο Κρίστοφ Πλος στο περιοδικό Der Spiegel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr