Η Kίνα για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ: «η συνεργασία είναι η μόνο δυνατή επιλογή»

«Παράθυρο» για εξομάλυνση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, αφήνει η Κίνα, κρατώντας ανοιχτή την προοπτοκή της συνεργασίας, με πιθανή συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, που όμως δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδος G20.

H Κίνα προειδοποίησε πως «δεν προτίθεται να υποχωρήσει έναντι των θεμελιωδών αρχών της» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της δημοσίευσης μίας «Λευκής Βίβλου» την επαύριο της έναρξης εφαρμογής της αυξημένης δασμολόγησης σε αμερικανικά προϊόντα.

Έναν μήνα έπειτα από την αποτυχία των διμερών εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων στον κόσμο, ο Κινέζος υφυπουργός Πληροφόρησης Γκούο Ουεϊμίν δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ «φέρουν ακέραια την ευθύνη» για την αποτυχία αυτή.

Παρουσιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο», ο Γκούο εξέφρασε την άποψη πως ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ξανακάνει «μεγάλη την Αμερική», όπως θέλει ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για κάποια πιθανή συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Τόκιο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδος G20.

Στη «Λευκή Βίβλο» της, η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ολωσδιόλου αβάσιμες» τις κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που της προσάπτει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά σημειώνει πως «η συνεργασία είναι η μόνο δυνατή επιλογή» για τις δύο χώρες.

Eπίσης ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Σοουέν δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν υπερεκτιμήσει το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών και πως το Πεκίνο δεν θα πρέπει να κατηγορείται για την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του, ο Ουάνγκ υπογράμμισε πως το έλλειμμα σε αγαθά κι υπηρεσίες με τις ΗΠΑ φθάνει κοντά στα 150 δισεκ. δολάρια και όχι στα 410 δισεκ. δολάρια, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εμπόριο ανταλλακτικών και πρώτων υλών δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στους υπολογισμούς για το εμπορικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον Ουένγκ, η Κίνα δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τις απώλειες εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν καθοδηγεί εταιρείες να εξαγοράζουν ορισμένα προγράμματα και τεχνολογίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ερευνά τις διάφορες αναφορές για καθυστερήσεις στους τελωνειακούς ελέγχους, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για να συντομευθούν οι διάρκειές των ελέγχων αυτών και να μειωθούν τα κόστη των εισαγωγών.

Ο Ουένγκ επεσήμανε πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες τις σπάνιες γαίες ( ΣτΜ που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής και των οποίων τα μεγαλύτερα αποθέματα έχει η Κίνα) για να κατασκευάζουν προϊόντα που ελαττώνουν την κινεζική ανάπτυξη και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει τις ανάγκες άλλων κρατών στην κατανάλωση σπανίων γαιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Σχετική είδηση: Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας

www.ert.grΠηγή ert.gr