Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ Fed ενίσχυσε τον αγώνα της ενάντια στον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, αυξάνοντας το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη, στην πιο επιθετική της κίνηση από το 2000 και σηματοδοτώντας περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Πλέον το εύρος των επιτοκίων στόχου διαμορφώνεται στο 0,75% έως 1% και αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τότε που ξέσπασε η πανδημία πριν από δύο χρόνια.

Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να μειώνει τον τεράστιο ισολογισμό της ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από ομόλογα του Δημοσίου και στεγαστικά δάνεια. Αυτές οι συμμετοχές υπερδιπλασιάστηκαν μετά το χτύπημα της πανδημικής ύφεσης, καθώς η Fed αγόρασε τρισεκατομμύρια σε ομόλογα για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού.

Με τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών να επιταχύνονται, στόχος της Fed είναι να μειώσει τις δαπάνες καθιστώντας ακριβότερο για τα άτομα και τις επιχειρήσεις να δανείζονται. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει τις δαπάνες αρκετά ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr