Η Τουρκία στέλνει ενισχύσεις στην επαρχία Ιντλίμπ- Επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών

Η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αφού οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα.
Λόγω της κλιμάκωσης στο Ιντλίμπ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 500.000 άνθρωποι.

Επίθεση αυτοκτονίας που καταγράφεται από drone εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων «διαφημίζει» στο διαδίκτυο η ισλαμική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση είχε συνδεθεί ζωντανά με την πόλη Σαρακέμπ, που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Ιντλίμπ και ελέγχεται πλέον πλήρως από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ρωσικά πρακτορεία όπως το RIA Novosti και TASS, κατηγορούν την Τουρκία ότι συνέβαλε στην ίδρυση της νέας Αλ Καίντα, όπως χαρακτηρίζεται η Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), ενώ η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας κλιμακώνεται, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απωθήσουν τις συριακές (που στηρίζονται από τη Ρωσία) αν δεν αποσυρθούν από την επαρχία Ιντλίμπ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ανάπτυξη νέων τουρκικών δυνάμεων έγινε τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία συζητούσαν στην Άγκυρα τις εξελίξεις στον τελευταίο μεγάλο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, οι συζητήθηκαν αυτές κράτησαν τουλάχιστον τρεις ώρες και έγιναν, κεκλεισμένων των θυρών, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν περάσει στο Ιντλίμπ 430 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα.

Οι τουρκικές δυνάμεις συγκροτούν επίσης ένα νέο φυλάκιο στο Αλ Μαστούμαχ, στα νότια της πόλης Ιντλίμπ. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι από την Παρσκευή έχουν σταλεί στην περιοχή 350 οχήματα που μεταφέρουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πυρομαχικά.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr