Τα vegan sneakers δεν είναι ακριβώς κάτι καινούριο. Παρακολουθώντας τη δημοφιλία των αθλητικών παπουτσιών πόλης να αυξάνεται κατακόρυφα μετά το λανσάρισμα του (πλέον θρυλικού) Triple S του οίκου Balenciaga, οι εταιρείες άρχισαν να στρέφονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και το πέτυχαν σε ένα μικρό βαθμό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα Veja αθλητικά έγιναν ξαφνικά το cult item που όλοι ήθελαν να έχουν- το γαλλο-βραζιλιάνικο brand έγινε διάσημο εν μία νυκτί χάρη στα vegan sneakers του (και η Meghan Markle ενέδωσε στο trend περνώντας θετικό μήνυμα μέσα από το ντύσιμό της).

Αλλά δεν είναι μόνο τα Veja- η Adidas συνεργάστηκε με την εταιρεία Parley for the Oceans για ένα ζευγάρι οικολογικά sneakers, το it brand Reformation με τα New Balance και τα Everlane και Allbirds χρησιμοποιούν πλέον ανακυκλωμένα υλικά για τα αθλητικά τους. 

 

 

Ωστόσο, αυτές οι θετικές αλλαγές αφορούν τα sneakers “for walkng”- είχατε σκεφτεί ποτέ πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι για το περιβάλλον τα παπούτσια για τρέξιμο; Σύμφωνα με έρευνα του MIT, ένα ζευγάρι αθλητικά για τρέξιμο απελευθερώνει περίπου 13,6 kg διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει κατά τη διαδικασία κατασκευής του και δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει αφού στο μεγαλύτερο βαθμό, ο υλικό που χρησιμοποιείται είναι το πλαστικό (το οποίο με τη σειρά του είναι 99% πετρέλαιο). 

 

 

Πηγή:bovary.gr