Η εφαρμογή του «διαδικτύου των πραγμάτων» στις έξυπνες πόλεις

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και το διαδίκτυο αλλά και  η αλληλεπίδραση διαφόρων συσκευών και συστημάτων, επηρεάζουν τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο όρος «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», χρησιμοποιείται για την σύνδεση των αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους, με το διαδίκτυο και τον υπολογιστή. Οι συνδέσεις αυτές βοηθούν τους πολίτες να ελέγχουν τις συσκευές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τις επιχειρήσεις να παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Κορμέντζα, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ3, Ο3, είναι πολλές οι ωφέλειες που προκύπτουν στην καθημερινότητα, από τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» και των εφαρμογών του.

Η έννοια «Things» (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα και μπορεί να βρει εφαρμογή σε μία πληθώρα συσκευών, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους. Αφορά, για παράδειγμα, αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches κ.α. Βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι η σύνδεση μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από έναν υπολογιστή ή κινητό.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

www.ert.grΠηγή: ert.gr