Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την πρόκληση του μεταναστευτικού – Τα μέτρα της κυβέρνησης (video)

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες εξετάστηκαν σε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος είναι η μετεγκατάσταση, εντός του Νοεμβρίου, 4.000 οικογενειών προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, η χωροθέτηση νέων κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ πιο αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται στο Αιγαίο. Σκληραίνει τη στάση της η κεντρώα γαλλική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.

Ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο που θα μετακινείται από τις υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας των νησιών, σε μία περιφέρεια, δεν θα υπερβαίνει το 1% του συνολικού της πληθυσμού.

Τηρώντας τον κανόνα, θα γίνουν 4.000 μετακινήσεις οικογενειών με ισχυρό προσφυγικό προφίλ εντός του Νοέμβριου, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην επικράτεια, ενώ ακόμα 5.000 μετακινήσεις, σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες-μετανάστες θα πηγαίνουν σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπου θα αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα αναμένεται να δημιουργηθούν για εκείνους που έχουν λάβει αρνητική απάντηση στον πρώτο έλεγχο για το αίτημα ασύλου.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε ένα μη διαχειρίσιμο όλεθρο που πλήττει καθημερινά τα ελληνικά νησιά και κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», το οποίο μετέφερε 75 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη, με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Σε λειτουργία το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη

Από την Κρήτη βρέθηκαν στην Αθήνα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της εταιρείας ΠΛΟΗΓΟΣ, που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Η συνάντηση τους με τον ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη έγινε σε καλό κλίμα, με στόχο την δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα. Η Κρήτη είναι μια περιοχή που το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» λειτουργεί υποδειγματικά, φιλοξενώντας συνολικά και κατά περιόδους περίπου 1.100 πρόσφυγες.

Σκληραίνει την στάση της η Γαλλία

Σκληραίνει τη στάση της η κεντρώα γαλλική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι σέβεται τις ανησυχίες τους αλλά και να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά. Βασικό σύνθημά της «η Γαλλία είναι χώρα ανοιχτή αλλά όχι αφελής».

Είκοσι νέα μέτρα ανακοίνωσε ο γάλλος πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
-διάλυση προσφυγικών καταυλισμών στο ανατολικό Παρίσι
-διάθεση νέων σπιτιών σε αιτούντες ασύλου
-αποσαφήνιση αναγκών σε εργατικό δυναμικό
-επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ
-προσωρινή άρνηση σε μη επείγουσες παροχές υγείας

Οι ποσοστώσεις θα οριστούν το καλοκαίρι και κάθε χρόνο θα καταρτίζεται λίστα με τα επαγγέλματα στα οποία καταγράφονται ελλείψεις όπως στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού και της εστίασης- μέτρο που για την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, δεν απαντά στο πρόβλημα.

Αυξάνουν τα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη

Στριμωγμένοι σε ένα κιβώτιο, στο πίσω μέρος ενός βαν, εντοπίστηκαν στην Κροατία, εννέα μετανάστες – τρεις άντρες, δύο γυναίκες και τέσσερις ανήλικοι – από το Ιράν και το Ιράκ. Δέκα έξι μετανάστες, μεταξύ αυτών τέσσερις ανήλικοι, βρέθηκαν ζωντανοί μέσα σε φορτηγό που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε φέριμποτ σε λιμάνι της Ολλανδίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Ρ. Δημητρίου, Λ. Παπαδοπούλου

www.ert.grΠηγή ert.gr