Η επίθεση εναντίον της τουρκικής λίρας θα συντριβεί, λέει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η τουρκική λίρα έχει γίνει ο στόχος μιας επιχείρησης εναντίον της, πρόσθεσε όμως ότι η Τουρκία θα συντρίψει την επίθεση που δέχεται και ότι η αστάθεια του νομίσματος θα παρέλθει.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ως απάντηση στην πτώση της ισοτιμίας της λίρας και αρχίζει να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τα μέτρα αυτά.

Στη διάρκεια της ίδιας ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία χρειάζεται τις ρωσικής κατασκευής συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και θα τις προμηθευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία πως η σχεδιαζόμενη από τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία ανάπτυξη των S-400 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων αμερικανικής κατασκευής όπλων και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, περιλαμβανομένων των αεριωθουμένων F-35.

Στην ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης των αξιωματικών του στρατού, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα μαχητικά F-35 και θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της για να τα προμηθευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα προμηθευθεί αεριωθούμενα από αλλού αν οι ΗΠΑ σταματήσουν την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35.

Η τουρκική οικονομία αναμφισβήτητα βρίσκεται σε περιδίνηση η οποία έχει όπως είναι φυσικό, ισχυρό αντίκτυπο στο εθνικό νόμισμα της χώρας. «Η λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει το 40% της αξίας της, ενώ μέσα σε μερικές ώρες έχασε, χθες, έχασε περίπου 4,5%», ανέφερε ο Αντώνης Κλάψης, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου.

«Ταυτόχρονα η οικονομία υποφέρει από πολύ υψηλό πληθωρισμό που οδηγεί σε υπερθέρμανση της οικονομίας, και όλο αυτό το μείγμα οδηγηθεί σε κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση της Turk Telecom, του ΟΤΕ της Τουρκίας, μια τεράστιας επιχείρησης, με συνδρομητές που ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια, με πάνω από 43.000 εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα με χρέη ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», εξήγησε ο Αντώνης Κλάψης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή: ert.gr