Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία, επιχειρεί έναν απολογισμό ως προς το προσφυγικό.

Για το θέμα αυτό ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, σε επιστολή του αναφέρει:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφαρμογή της λεγόμενης Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Μια συμφωνία που όσο κι αν βολεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρουσιάζεται ως επιτυχία, το στίγμα της στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα είναι πλέον ανεξίτηλο.

Ο στόχος της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ήταν να «σταματήσει τους διακινητές και να προσφέρει ασφαλείς διόδους στους πρόσφυγες από την Τουρκία». Παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων στα νησιά, η οποία επηρεάστηκε από το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διασχίζουν με βάρκες τα νησιά και τον Έβρο και να πληρώνουν διακινητές.

Η πρόσφατη τραγωδία του Αγαθονησίου, όπου 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και 7 παιδιά, μας το υπενθυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο – η προσφυγική κρίση δεν έχει τελειώσει.

Είναι όμως μια κρίση πολιτικών και αξιών και όχι μια κρίση αριθμών. Για όλους τους ανθρώπους που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, το κυνήγι της ελπίδας δεν περιορίζεται από διακηρύξεις στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ούτε αποθαρρύνεται από τον υγρό φράχτη του Αιγαίου.

Οι πρόσφυγες στην Τουρκία δεν έχουν κάποια εναλλακτική επιλογή για να φτάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη. Από τα 3,5 εκατομμύρια Σύριους που ζουν εκεί, μόνο 12,476 άτομα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Συνεχίζοντας ο κ. Σακελαρίδης τονίζει: «Όμως η Συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας, έχει μία ακόμα δραματική πτυχή: έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, σε απαράδεκτες συνθήκες και για μακρύ χρονικό διάστημα. Η μετατροπή των νησιών σε «ανοιχτές φυλακές» λόγω του γεωγραφικού περιορισμού, έχει βάλει τις ζωές των ανθρώπων σε αναμονή που διέφυγαν από πολέμους και διώξεις.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την αρχή του χρόνου, υλοποιεί εκστρατεία για τους εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά και σήμερα, έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε δύο βίντεο όπου ο Γιάννης Στάνκογλου και η Μυρτώς Αλικάκη ενώνουν τις φωνές τους με τη Διεθνή Αμνηστία. Τα βίντεο αυτά βασίζονται σε πραγματικές μαρτυρίες προσφύγων από τους καταυλισμούς της Μόρια και της ΒΙΑΛ στη Χίο που συνέλεξαν ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι πρόσφυγες στη χώρα μας αξίζουν ένα μέλλον. Ένα μέλλον όπου συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, στερεί σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε απαράδεκτες συνθήκες. Πρέπει να καταστήσουμε τους πολιτικούς ηγέτες σε όλη την ΕΕ υπεύθυνους για αυτό τον πόνο. Είναι στα χέρια τους να το αλλάξουν. Και είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει τους πρόσφυγες με ασφάλεια στην ενδοχώρα.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκστρατεία μας και να πείτε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως καμία ζωή δεν πρέπει να είναι σε αναμονή».

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή:ert.gr